Prečo sa pena na pive otáča opačným smerom?

Keď otáčame pollitrovým pohárom piva na jednu stranu, pena sa otáča opačným smerom. Tento podivuhodný jav, ktorý môžeme pozorovať aj na povrchu espresa, objasnili francúzski vedci.

25.08.2018 18:12
pivo, krígeľ, výčap, alkohol, čašníčka, Nemka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Profesora na univerzite Paríž-Juh a experta na mechaniku tekutín Frédérika Moisyho to primälo, aby pre výskum získal študenta Juliena Bouvarda a kolegu Wietza Herremana. Podobný jav se dá pozorovať napríklad aj na tenkom povlaku na povrchu čaju, napísal francúzsky denník Le Monde

Ak pohybujeme pohárom (valec s priemerom 3,7 centimetra) naplneným do dvoch centimetrov pod okraj, vytvára to vo vnútri cyklickú vlnu, ktorá tiahne tekutinu v smere rotácie. Potom vedci pridali penu, sklenené guličky, škoricu alebo korenie. Tieto ingrediencie sa dali tiež do pohybu. Akonáhle je hustota dosť veľká na to, aby vytvorila akýsi plávajúci čln, okraje tohto krehkého telesa sa trú o steny nádoby a vzniká pohyb v smere proti rotácii tekutiny. Podobne ako pri súkolí, kedy sa obe kolesá otáčajú opačným smerom.

Avšak nie je to tak vždy. Korenie, na rozdiel od škorice, odoláva a stále sa otáča rovnakým smerom ako pohár. Je to tak preto, že v tomto prípade žiadna sila nedokáže vytvoriť usadeninu. „V prípade škorice vzniká akýsi oba na povrchu zrniek, ktorý zaisťuje súdržnosť a umožňuje vytvoriť usadedinu schopnú odovzdávať energiu,“ hovorí Moisy.

Vedec pripomína, že v roku 2009 iný tím bádateľov pozoroval podobný jav so zrnkami umiestnenými v otáčajúcim sa valci. Od istej hustoty sa zrnká začali otáčať v smere proti hlavnému pohybu. Treba dodať, že opačná rotácia peny je pomalá, desaťkrát až stokrát pomalšia ako pohyb pohárom. Musíme teda pollitrákom otáčať dlhší čas, ako budeme môcť tento jav pozorovať.

Vedci nielenže identifikovali mechanizmus tohto zvláštneho javu, ale zistili tiež, za akých podmienok vzniká. Látka na povrchu nesmie mať príliš malú hustotu, aby sa vytvorila usadenina, ale ani nie príliš veľká, pretože potom vlnu zničí. Ani pohyb s pohárom nesmie byť príliš intenzívny, aby sa usadenina nezničila.

Pretože tento typ pohybu existuje inde ako pri stole, predovšetkým v biologických laboratóriách, kde sa s tekutinou s penou stále pohybuje, vedci zdôrazňujú, že ich práca nemá žiadne využitie. Ide práve len o „zábavnú“ fyziku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #vedci #fyzika #espresso #pena na pive