Prečo antidepresíva ovplyvňujú milostné piesne škorcov

Zvuk škorcov, ktorí spevavo vyznávajú samičke lásku, by mohol zmiznúť z britského vidieka kvôli vysokému množstvu antidepresív v životnom prostredí.

26.08.2018 06:00
antidepresíva, lieky, tabletka, depresia Foto:
lustračné foto.
debata
Upozorňuje na to nová štúdia, ktorú citoval server denníka The Daily Telegraph. Univerzita v Yorku zistila, že samčeky škorcov spievajú menej samičkám, ktoré v strave dostávajú nariedený fluoxetín, čo je antidepresívum predávané pod označením Prozac.

V roku 2016 bolo v Británii vydaných 64,7 miliónov receptov na antidepresíva. Akonáhle tieto látky prejdú ľudským telom, často končia v odpadových systémoch alebo vodných tokoch.

Nový výskum sa sústredil na vtáky, ktoré sa kŕmia červami, larvami a muchami v čističkách odpadových vôd, v ktorých sa zistilo stopové množstvo rôznych liekov vrátane antidepresív.

Keď vedci zistili, aké množstvo Prozacu je v čističkách odpadových vôd prítomných, podávali porovnateľné množstvo odchyteným škorcom a zistili, že po užití antidepresíva sú samičk pre samčekov menej príťažlivé.

Podľa doktorky Kathryn Arnoldovej z katedry ekológie Univerzity v Yorku ide o prýí dôkaz, že nízke koncentráce antidepresív môžu narušiť „pytačkové“ rituály spevavcov.

„To je dôležité, pretože zvieratá, ktorým v porovnaní s ostatnými trvá dlhšie si nájsť partnera, sa často nespária a nerozmnožia. Vzhľadom k tomu, ako klesá populácia u značného počtu voľne žijúcich živočíšnych druhov, sa musíme začať pýtať, či nemôžeme urobiť niečo viac v snahe odstrániť z našich odpadových vôd chemické kontaminujúce látky ako sú farmaká,“ dodala.

Podľa dlhodobého sledovania Britskej ornitologickej nadácie (BTO) od polovice 70. rokov klesol počet škorcov v Británii o 66 percent.

Nová štúdia tiež zistila, že samčeky sú voči samičkám, ktoré so stravou skonzumovali aj Prozac, čím ďalej tým agresívnejší. Namiesto toho, aby s nimi „randili“, tak ich naháňajú, ďobú alebo na ne útočia pazúrmi.

Vedci zvažujú možnosť, že sú samičky po požití antidepresív letargickejšie, malátnejšie, a teda aj menej príťažlivé pre samčeky. Nejde pritom o prvý podobný preukázaný účinok týchto liekov. Už skôr sa zistilo, že fluoxetín znižuje sexuálne túžby u krysích samičiek.

„Spev je kľúčovou súčasťou nahováracích ritálov vtákov,“ uviedla Sophia Whitlocková, ktorá sa na štúdii podieľala. Samčeky využívajú svoje trilky, aby sa dvorili vybraným samičkám a samičky si naopak podľa kvality spevu vyberajú najlepšieho samčeka, aby splodil ich mláďatá.

„Podľa nášho zistenia samčeky škorcov spievajú viac ako dvakrát častejšie a dlhšie tým samičkám, ktoré nedostali v strave Prozac, než samičkám, ktoré dostali nízke dávky tohto farmaka,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Zvieratá #vedci #škorce #antidepresíva #spevavce