V Pompejách objavili miestnosť vymaľovanú záhradnou scénou

Talianski archeológovia objavili v neprebádaných častiach Pompejí nové poklady: v miestnosti domáceho oltára narazili na bohato maľovaný výjav zo záhrady.

09.10.2018 08:00
debata
Freska, na ktorej sú dva hady - strážcovia... Foto: SITA/AP, Ciro Fusco
Italy Pompeii Discovery Freska, na ktorej sú dva hady - strážcovia záhrady.

O náleze informovala tlačová agentúra ANSA. Miestnosť sa zachovala v nečakane dobrom stave a ide o najväčší domáci oltár, ktorý sa nachádza v Pompejách. Odborníci miesto prezývajú „kúzelná záhrada“.

Fotografie ukazujú, že miesto strážili dva hady, dobrí duchovia prírody, ktorí mali držať zlo od domu. Po stranách oltára sú namaľovaní lárovia, rímske ochranné božstvá. Na jednej zo stien prenasleduje na sýtočervenom podklade zlatá šelma tmavého diviaka, inde sa medzi porastom prechádza páv alebo lietajú vtáci. Na stenách je zachytená hlava koňa a postava spolovice ľudská a z druhej polovice pes.

„Je to úžasné a tajuplné miesto, poklad, ktorý sa musí do hĺbky preskúmať,“ komentoval nález riaditeľ archeologického areálu v Pompejách Massimo Osanna.

Dom bol čiastočne obhliadnutý archeológmi už v 19. storočí, ale až teraz z neho bola odstránená všetka sopečná vrstva. Stavba sa zabezpečuje a neskôr sa prikročí k reštaurovaniu, napísal denník La Repubblica.

Lalárium plnilo v antických domácnostiach funkciu oltára, svätyne strážnych duchovalebo predkov. Mohlo byť umiestnené vo vnútri aj zvonku domu a naberalo podobu napríklad miniatúrneho chrámu z mramoru, drevenej skrinky alebo stenovej police.

Massimo Osanna (vľavo), riaditeľ... Foto: SITA/AP, Ciro Fusco
Italy Pompeii Discovery Massimo Osanna (vľavo), riaditeľ archeologického areálu v Pompejách, si prezerá fresky na dome, z ktorého už úplne odstránili sopečnú lávu.

Pompeje patria od roku 1997 do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Toto antické mesto neďaleko Neapola bolo úplne zavalené pri erupcii sopky Vezúv v roku 79 pred naším letopočtom. Zvyšky Pompejí, ktoré sa pod sopečným popolom zachovali, patria k najnavštevo­vanejším talianskym turistickým atrakciám. Lokalitu navštívi každoročne viac ako 2,5 milióna návštevníkov

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vykopávky #sopka #láva #Pompeje #Vezuv #sopečný pôvod