Nové druhy chrobákov sa volajú podľa drakov zo seriálu Hra o tróny

Po drakoch z obľúbeného fantasy seriálu stanice HBO Hra o tróny pomenoval americký entomológ tri novoobjavené druhy chrobákov.

04.01.2019 10:00
debata
Nové druhy chrobákov boli pomenované po drakoch... Foto: news.unl.edu
chrobaci Nové druhy chrobákov boli pomenované po drakoch zo seriálu Hra o tróny.
Chrobáky z čeľade skarabeusovité, do ktorej patria napríklad chrústy, sa teraz volajú po Drogonovi, Rhaegalovi a Viserionovi, verných sprievodcoch postavy Daenerys z rodu Targaryénov, informovala agentúra AP.

Profesor Brett Ratcliffe z univerzity v Lincolne v americkom štáte Nebraska vyberal označenie pre celkom osem nových druhov chrobákov. Tri z nich sa rozhodol pomenovať po drakoch z fantasy ságy spisovateľa George R. R. Martina Pieseň ľadu a ohňa, ktorá sa stala predlohou úspešného seriálu Hra o tróny. Nové druhy vrubounovitých sa volajú po latinsky drogoni, viserioni a rhaegali. Kým prvé dva možno nájsť v Kolumbii a Ekvádore, tretí druh sa vyskytuje vo Francúzskej Guyane.

Ratcliffe priznal, že je fanúšikom seriálu, ktorého dej sa odohráva prevažne v Siedmich kráľovstvách Západozemia. Avšak mená po troch drakoch vybral hlavne preto, aby upútal pozornosť širokej verejnosti a upozornil na prírodné bohatstvo planéty aj na to, že mnoho druhov zvierat a rastlín sa stále nepodarilo objaviť a opísať.

„Keď vytvoríte mená, ako sú tieto, urobíte to, aby ste získali trochu pozornosti od verejnosti,“ povedal Ratcliffe. „Stále objavujeme život na Zemi. Štvrtina živých tvorov na Zemi sú chrobáky. Ešte sme ich všetky neobjavili. Nie sme k tomu ani blízko,“ dodal profesor entomológie, ktorý podľa svojich slov počas päťdesiatročnej kariéry pomenoval už stovky nových druhov hmyzu a nachádzať nové mená je pre neho čoraz zložitejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #chrobáky #seriál Hra o tróny #entomológ #druhy chrobákov #chrúst