Mikroorganizmy v ľadovci podľa štúdie uvoľňujú metán do atmosféry

Z topiaceho sa grónskeho kontinentálneho ľadovca sa v lete uvoľňuje metán, uvádza štúdia, na ktorej sa podieľali vedci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej (PRF UK).

04.01.2019 16:00
Grónsko, ľadovec Foto:
Ilustračné foto.
debata
Biologické procesy pod ľadom podľa nej môžu ovplyvňovať koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, a tým aj globálnu klímu. Štúdiu publikoval časopis Nature.

Medzinárodný tím vedcov z ôsmich inštitúcií táboril pred tromi rokmi pri ľadovcovej rieke odvodňujúcej vyše 600 štvorcových kilometrov grónskeho ľadovca. Zbieral vzorky vody, meral koncentrácie rozpusteného metánu a analyzoval jeho pôvod. Vedci zistili, že z ľadovcového povodia sa v lete 2015 uvoľnilo približne šesť ton metánu, čo zodpovedá približne množstvu, ktoré by za ten čas vyprodukovalo 100 kráv. Pomohol im pri tom snímač, ktorý umožňuje kontinuálne meranie metánu.

„Naše výsledky potvrdzujú hypotézu, že podľadovcové ekosystémy sú vlastne mokrade, v ktorých môžu mikroorganizmy produkovať metán. Kde sa navyše nachádza aktívny hydrologický systém, čiže kde sú tieto mokrade odvodňované, sa tento metán môže vyplachovať a následne unikať do atmosféry,“ uviedol Guillaume Lamarche-Gagnon, hlavný autor štúdie z univerzity v anglickom Bristole.

V grónskych ľadovcových vrtoch a antarktickom podľadovcovom jazere metán našli už v minulosti. Až nová štúdia však ukazuje, že sa podľadovcový metán skutočne uvoľňuje do atmosféry, a to celé leto pri topení ľadu. „Vzhľadom na to, že tento ľadovec sa bude v nasledujúcich desaťročiach topiť čoraz rýchlejšie, je pravdepodobné, že sa aj metán bude uvoľňovať rýchlejšie a vo väčšom množstve. Mikroorganizmy skrývajúce sa pod kilometrom grónskeho ľadu tak môžu predstavovať ďalší dôležitý faktor v prebiehajúcich klimatických zmenách, faktor, ktorý bol doteraz ignorovaný,“ poznamenal Marek Stibal z PRF UK.

Metán je po vodnej pare a oxide uhličitom tretím najdôležitejším skleníkovým plynom v atmosfére.

Hoci je prítomný v nižšej koncentrácii ako oxid, jeho skleníkový efekt je až 28-krát silnejší. „Väčšina metánu na Zemi je produkovaná mikroorganizmami v bezkyslíkovom prostredí. Veľký podiel na tom majú prírodné mokrade, ale tiež poľnohospodárstvo: metán vzniká vo veľkých množstvách v ryžových poliach a tiež v tráviacom trakte dobytka,“ píše sa v správe.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #štúdia #vedci #grónsko #topenie ľadovcov