Archeológovia konečne vedia, odkiaľ pochádzajú kamene v Stonehenge

Približne päť tisíc rokov potom, ako ľudia na Britských ostrovoch začali stavať Stonehenge, sa vedci dozvedeli, odkiaľ kamene na túto unikátnu stavbu pochádzali.

04.03.2019 11:06
Stonehenge, Anglicko, pamiatky Foto:
Stonehenge patrí medzi významné pamiatky UNESCO.
debata

Skupina dvanástich archeológov z Veľkej Británie predstavila výsledky výskumu materiálov, z ktorých bol Stonehenge postavený. Zistili, že niektoré z menších kameňov pochádzali až zo západného Walesu. Dokonca identifikovali dva lomy, kde boli kamene získané. V nich potom vedci našli dôkazy o existencii pravekých nástrojov, kamenných klinov a stopy po kopaní – pochádzali z doby približne okolo roku 3000 pred naším letopočtom, kedy Stonehenge vznikal.

Podľa výskumníkov ide o presvedčivé dôkazy, že práve odtiaľto sa transportovali slávne kamene na ich dnešnú, nemenej preslávenú lokalitu. Miesto nálezu je pritom pre laickú verejnosť pomerne prekvapivé, leží totiž o viac ako 220 kilometrov ďalej. „Konečne máme odpoveď na starú otázku, kde sa tie kamene vzali. Ak sa do Stonehenge dostali vďaka ľudskej práci alebo pohybom ľadovca,“ uviedol pre CNN hlavný autor objavu profesor Joshua Pollard.

Tento výskum trval takmer celé desaťročie; začali s ním roku 2010, keď starostlivo analyzovali materiály použité v Stonehenge, a potom ich porovnávali s najrôznejšími kameňmi v známych prehistorických lomoch v krajine. „Bola to naozaj ťažká práca,“ komentoval Pollard. „Takéto objavy potrebujú dostatok času.“ Väčšina výskumu spočívala v rozbíjaní stoviek kameňov na prach a následnej analýze tohto materiálu v laboratóriách.

Približné miesto pôvodu kameňov je známe už dlho, takmer sto rokov. Roku 1923 správne určil britský geológ H. H. Thomas, že kamene sú z oblasti Preseli Hills; teraz navyše vieme, že oba lomy, teda Carn Goedog a Craig Rhos-y-Felin, ležia na severnej strane tohto kopca.

Archeológovia a geológovia sa pritom doteraz prikláňali skôr k teórii, že kamene sú z južnej strany. To má ďalšie dôsledky – podľa výskumníkov je teraz pravdepodobnejšie, že kamene boli presúvané na miesto určenia po zemi, nie po vode (južná strana je blízko rieky).

Vedci teraz tiež uvažujú o tom, že z kameňov vyťažených na Preseli Hills mohli ľudia najprv vytvoriť kamenný kruh v blízkom okolí, a až potom ho „preniesli“ na jeho dnešné miesto.

Archeológovia budú vo výskume pokračovať štúdiom ľudu, ktorý žil v okolí Preseli Hills. Chcú preskúmať, aké zručnosti ovládali a aké je prepojenie medzi nimi a Stonehenge.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #výskum #Stonehenge #kamene #vedeci