Archeológovia v Pompejach odkryli nové fresky. Aj po 2 000 rokoch majú krásne farby

Archeológom v starorímskom meste Pompeje sa uplynulý týždeň podarilo odkryť niekoľko nových veľkolepých fresiek. Najpútavejšia freska zobrazuje scénu zo starogréckeho mýtu o Frixovi a jeho sestre Hellé, ktorí na baranovi so zlatým rúnom unikajú pred macochou Inó. Frixus na freske sedí obkročmo na baranovi, pričom Hellé padá do vody.

08.03.2024 16:00
debata

Freska pripomína zarámovaný obraz na žltej stene. Ďalšie fresky zobrazujú výjavy zo života a tiež ženské portrét. Napriek tomu, že majú viac než 2 000 rokov, sú stále veľmi živé a majú sýte farby.

Archeológovia novoobjavené fresky čistia od vulkanického popola, ktorý Pompeje zasypal počas výbuchu Vezuvu v roku 79 n.l. Sopečný popol dokonale zakonzervoval množstvo budov a telá odhadovaných 3 000 obetí. Archeológovia po dokončení čistenia plánujú reštauráciu fresiek.

Fresky boli objavené na lokalite Lédin dom, kde sa po prvý raz začali vykopávky už v 18. storočí, neskôr však boli prerušené. Archeológovia ich obnovili v roku 2018 s úmyslom zrekonštruovať kompletný nákres lokality.

socha Konštantín Veľký Čítajte aj V Ríme zrekonštruovali Konštantínov kolos. Repliku sochy vytvorili pomocou 3D technológie

Lédin dom bol pomenovaný podľa inej fresky zobrazujúcej scénu, na ktorej labuť predstavujúca boha Jupitera znásilňuje spartskú kráľovnú Lédu. Táto scéna bola v antike pomerne bežným motívom pri výzdobe domov.

Pompeje sú zaradené na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a po rímskom Koloseu sú druhou najnavštevovanejšou turistickou lokalitou v Taliansku.

maroko, odtlačky nôh Čítajte aj Archeológovia objavili v Maroku odtlačky ľudských nôh staré 100 000 rokov
debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #Pompeje