Archeológovia objavili v Maroku odtlačky ľudských nôh staré 100 000 rokov

Archeológovia v Maroku objavili viac ako 80 odtlačkov ľudských stôp starých približne 100 000 rokov, ktoré sa považujú za najstaršie v severnej Afrike. Stopy, ktoré pravdepodobne zanechalo päť jedincov druhu Homo sapiens (človek rozumný) vrátane detí objavili vedci z Maroka, Španielska, Francúzska a Nemecka na pobreží mesta Laraš, vzdialeného 90 kilometrov južne od mesta Tangier.

18.02.2024 11:00
maroko, odtlačky nôh Foto:
Pobrežie mesta Laraš v Maroku, kde našli odtlačky ľudských nôh staré približne 100 000 rokov.
debata

„Táto skupina prechádzala cez pláž smerom k moru, zrejme pri hľadaní potravy a mäkkýšov. Pravdepodobne to boli rybári alebo zberači,“ povedal Anas Sedrátí, kurátor archeologickej lokality Lixus Larache v Maroku.

Výskumníci, ktorých štúdia bola v januári uverejnená vo vedeckom časopise Nature, uviedli, že stopy patria k najzachovanejším ľudským stopám na svete a sú najstaršie, aké sa kedy našli v oblasti severnej Afriky a južného Stredomoria.

„Tento objav sa uskutočnil počas terénnej misie v júli 2022 v rámci vedeckého výskumného projektu o pôvode a dynamike balvanov roztrúsených pozdĺž pobrežia,“ uviedli bádatelia pod vedením francúzskej Université Bretagne-Sud.

V roku 2017 boli v severozápadnej časti Maroka nájdené pozostatky jedincov Homo sapiens staré 300 000 rokov, čo bol prelomový objav, ktorý posunul odhadovaný pôvod tohto ľudského druhu o 100 000 rokov skôr, pripomína AFP.

Jaskyňa Ilsenhöhle Čítajte viac Kosti nájdené v nemeckej jaskyni prepisujú ranú históriu Homo sapiens v Európe

Stopy objavené v meste Laraš sú ďalším dôkazom významu tohto regiónu v ľudskej histórii, vyhlásil Sedrátí a poznamenal, že boli zároveň identifikované aj stopy zvierat.

„Túto pozoruhodnú pamiatku musíme zachovať, aj keď ju ohrozuje stúpajúca hladina mora a búrky. S eróziou sedimentov sa objavia i ďalšie stopy, ktoré poskytnú viac podrobnejších informácií o druhu Homo sapiens, ktorý žil na tomto pobreží,“ uviedol vedúci výskumného tímu Munsif Sedrátí.

expedice neuron Čítajte viac Slovenskí a českí archeológovia našli v Guatemale jedno z najstarších mayských miest
debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #archeológia #Homo sapiens