Mexické pobrežie sužujú riasy, ktoré znečisťujú more a zapáchajú

Niektoré turisticky najvyťaženejšie mexickej pláže pri Karibskom mori trpí premnožením morských rias, ktoré farbia inak priezračne modrú vodu do hneda a pri rozklade zapáchajú ako skazené vajcia.

29.06.2019 08:08
debata

Miestni sa obávajú, že znečistené more poškodí lokálne hospodárstvo založené na turizme, a kritizujú prezidenta Mexika Andrésa Manuela Lópeza Obradora kvôli tomu, že to nazval okrajovým problémom.

„Voda na našich plážach stratila po väčšinu roka svoju priezračnú farbu s odtieňmi modrej a tyrkysovo zelenej. Morská tráva aj ryby umierajú kvôli nedostatku svetla a kyslíka, chaluhy zasahujú aj korytnačky a koralové útesy,“ napísali niektorí obyvatelia mexického mesta Cancún v spoločnom vyjadrení spolu so sťažností, že úrady neberú situáciu dostatočne vážne.

„Riasa (pri rozklade) produkuje kyslý plyn, ktorý páchne ako pokazené vajcia a môže byť pre ľudí nebezpečný,“ píše sa ďalej vo vyjadrení.

Podľa miestnych úradov zvýšený výskyt chalúh zasiahol asi tisíc kilometrov mexického pobrežia, okrem mesta Cancún aj populárne letoviska Playa del Carmen a Tulum v štáte Quintana Roo, ktorý situáciu v máji vyhlásil za bezprostredne hroziacu prírodnú katastrofu.

Niektoré hotely tu naťahujú okolo pláží siete a pokúšajú sa tak chaluhy držať vo vode, aby sa nedostali na pevninu. Hoteloví zamestnanci aj dobrovoľníci zároveň čistia pobrežie a naplavené zvyšky rias odvážajú. Za deň ich podľa miestnej vlády odvezú až tonu.

Znečistenie sa pritom od roku 2014, kedy sa prvýkrát objavilo, postupne zhoršuje. Podľa miestnej asociácie hotelierov tento rok snahy na odstránenie chalúh vyjdú prevádzkovateľa ubytovacích zariadení na 36,7 milióna dolárov.

Čistenie mora je náročné, drahé a pritom nie je veľmi účinné. Hoci prezident Obrador problém považuje za okrajový, sľúbil, že vláda pre riešenie situácie vyčlení všetky potrebné prostriedky.

Šéf mexických námorných síl uviedol, že úrady poskytnú armáde 2,7 milióna dolárov na výstavbu nových zátarás a štyroch lodí, ktoré by mali more čistiť.

Podľa niektorých vedcov sa chaluhy premnožili kvôli otepľovaniu klímy. Chuanmin Hu, oceánograf z jednej z floridských univerzít, povedal agentúre AP, že klimatické zmeny urýchľuje niekoľko prírodných procesov, ktoré do vody na povrchu oceánu prinášajú viac živín, než je obvyklé, a chaluhám sa preto výnimočne darí. Problém, ktorý sužuje aj ďalšie časti Karibského mora, teda podľa BBC v blízkej dobe nezmizne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #voda #more #pláž #riasy