Najviac baktérií pritom podľa nich prekvapivo nie je na šupke, ale v dužine a semenách. Mikroorganizmy sú podľa vedcov dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru.
„Baktérie, huby a vírusy z našej stravy osídľujú prechodne naše črevo,“ vysvetlila agentúre DPA biologička Gabriele Bergová, ktorá je spoluautorkou štúdie. „Varenie väčšinu z nich zabíja, preto sú surové ovocie a zelenina obzvlášť dôležitými zdrojmi mikroorganizmov v čreve,“ dodala Bergová.
Rakúski vedci v rámci svojho výskumu porovnávali tiež dve rôzne jablká. Jablko, ktoré je vyrobené v režime bio, a jablko z konvenčného poľnohospodárstva. V oboch pritom objavili zhruba rovnaký počet baktérií. Čerstvo zozbierané bio jablká však podľa Bergovej obsahovala oveľa pestrejšie spektrum baktérií. Podľa nej tak možno povedať, že bio jablká sú lepšie – prinajmenšom pre zdravie ľudského čreva.