Novo objavený druh dinosaura bol 30 rokov všetkým na očiach

Britský vedec objavil nový druh dinosaura - nie však pri vykopávkach, ale v juhoafrickom múzeu.

09.08.2019 08:00
new-sa-dino-full-width.jpg.thumb.1024.1024.png Foto:
Dinosaurus bol celé roky všetkým na očiach. Exemplár bol v zbierke v Johannesburgu 30 rokov a videlo ho mnoho vedcov.
debata

Mnoho miliónov rokov stará lebka sa nachádzala zle zaradená medzi ďalšími exponátmi, informoval denník The Telegraph. Nový druh dinosaura bol pomenovaný Ngwevu intloko, čo v miestnom jazyku znamená sivá lebka.

Objaviteľ Paul Barret, ktorý starodávne plazy študuje v britskom Prírodovednom múzeu, opísal, že podľa nájdeného exemplára išlo o všežravca, ktorý od hlavy po špičku chvosta meral necelé tri metre. Živil sa hlavne rastlinnou stravou, ale ak k tomu mal príležitosť, nepohrdol ani drobnými živočíchmi. Dosahoval hmotnosť okolo 300 kilogramov.

Podľa Barreta bol dinosaurus celé roky všetkým na očiach. „Exemplár bol v zbierke v Johannesburgu 30 rokov a videlo ho mnoho vedcov. Ale všetci si mysleli, že je to len zvláštny druh massospondyla,“ uviedol vedec.

Massospondylus bol jedným z prvých druhov, ktoré sa na planéte objavili na začiatku jury. Vedci teraz kvôli nálezu chcú podrobnejšie preskúmať ďalšie exempláre pre prípad, že sa medzi nimi nachádzajú ďalšie odlišné druhy.

Novo objavený plaz môže vedcom pomôcť lepšie pochopiť obdobie masové vymieranie, ktoré nastalo na prelome triasu a jury pred 200 miliónmi rokmi. Aj napriek zániku mnohých druhov najnovšie poznatky ukazujú, že vtedajšie ekosystémy mohli byť oveľa bohatšie, než sa pôvodne myslelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vykopávky #múzeum #vedec