V Japonsku začal kontroverzný lov delfínov

Pri juhojaponskej dedine Taidži začal každoročný kontroverzný lov delfínov.

02.09.2019 08:45
debata (2)

Rybári delfíny naženú do plytkej vody, kde niektoré nožmi zabíjajú pre mäso a iné chytajú, aby ich následne mohli predať do akvárií.

Informoval o tom spravodajský web BBC. Lov delfínov má v Japonsku dlhú tradíciu a rybári sa bránia tvrdeniam, že delfíny nepatria k ohrozeným druhom. Jesť delfínie mäso je vraj rovnaké ako jesť hovädzie či hydinové mäso.

Tohtoročný lov delfínov začal v nedeľu. Podľa japonských médií sa ale rybári prvý deň vrátili bez úlovku. Ochrancovia prírody označujú lov na delfíny za krutú praktiku a uvádzajú, že zvieratá môžu umierať na udusenie aj 30 minút. Miestni rybári ale trvajú na tom, že ich komunita je od lovu delfínov závislá. Lovecká sezóna potrvá šesť mesiacov.

Lov delfínov v Taidži sa dostal do širšieho povedomia pred desiatimi rokmi v dôsledku oscarového dokumentárneho filmu The Cove (Zátoka). V Japonsku jeho vtedajšie uvedenie sprevádzali protesty nacionalistických skupín, ktoré ho považujú za „protijaponský“, útočiaci na tamojšej tradície.

Japonsko sa tiež stalo terčom kritiky po tom, čo tento rok po 31 rokoch obnovilo komerčný lov veľrýb. Stalo sa tak krátko po vystúpení z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC). Komerčný lov veľrýb tento rok začal 1. júla. Japonsko však lov veľrýb nikdy úplne neukončilo; každoročne ich tak pod zámienkou „výskumu“ zahynú stovky, píše BBC.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #rybári #lov #delfín