Na neandertálskom nálezisku našli 50-tisíc rokov starú šnúru

Fragment motúzu vyrobeného z kôry našli na kamennom nástroji.

21.04.2020 09:00
debata

Archeológovia našli na neandertálskom nálezisku vo Francúzsku 50-tisíc rokov starú šnúru. O náleze informovali v časopise Scientific Reports, uvádza spravodajský portál BBC. Fragment motúzu vyrobeného z kôry našli na kamennom nástroji v jaskyni na nálezisku Abri du Maras.

Archeológovia a paleoantropológovia zvyčajne na náleziskách ako je Abri du Maras nachádzajú najmä zvieracie pozostatky alebo kamenné nástroje. Rozkladajúce sa materiály zväčša chýbajú.

Tím vedcov z Francúzska, Spojených štátov a Španielska však našiel fragment povrazu na spodnej strane asi 60 mm dlhého kamenného nástroja. Motúz, ktorý zrejme vyrobili z vnútornej kôry ihličnanu, bol dlhý asi 6,2 mm a hrubý 0,5 mm. Na jeho vytvorenie použili tri skupiny vlákien.

Štúdia, ktorú viedol Bruce Hardy z Kenyon College v Ohiu, konštatuje, že výroba šnúry demonštruje, že neandertálci poznali stromy a vedeli, ako ich zmeniť na niečo úplne iné, čo mohli využiť. Naznačuje to tiež podľa vedcov, že mali znalosť základných počtov a využívali pamäť. Vychádzajú pritom zo skutočnosti, že pri výrobe povrazu museli súčasne vykonávať viacero činností.

„Vzhľadom na pokračujúce objavy neandertálskeho umenia a technológií, je zložité chápať, ako ich môžeme považovať za niečo iné, ako kognitívne rovnocenných moderným ľuďom,“ konštatuje štúdia.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #Neandertálec #šnúra