V Izraeli skúšajú, ako môžu technológie nahradiť včely

V juhoizraelskom Tel Arade, podobne ako inde, ubúda včelstiev. Tamojší pestovatelia sa preto rozhodli vyskúšať metódu schopnú opeľovať plodiny mechanicky, napísala agentúra Reuters.

03.05.2020 07:41
včela Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Bzučanie včiel v telaradskom sade mandľovníkov nahradil traktor, ktorý do korún kvitnúcich stromov z malých trysiek vypúšťa v presne odmeraných dávkach peľové zrná.

Bežne túto činnosť obstaráva hmyz, najmä včely. Vzhľadom k intenzívnemu pestovaniu a používaním chemikálií, ale aj kvôli klimatickým zmenám, ich však ubúda na celom svete.

Väčšina úrody je pritom závislá na opelení. Znepokojených je mnoho inštitúcií vrátane Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá sa snaží zamedziť hladovaniu pribúdajúcej svetovej populácie.

„Pätnásť rokov zažívame krízu, pretože celosvetovo chýba hmyz, ktorý opeľuje rastliny. Prichádzame o veľa ovocia a vitamínov,“ varoval Eylau Ran z izraelskej spoločnosti Edete, ktorá sa zaoberá problémami okolo opeľovania. Podľa neho je technológia vyvíjaná jeho podnikom schopná zvyšovať opeľovanie vykonávané včelami alebo ich môže aj úplne nahradiť.

Technológia kopíruje prácu včiel – na začiatku je nutné z kvetín zobrať peľ, na konci ho dostať ku kvitnúcim rastlinám, ktoré treba opeľovať. Používajú sa k tomu senzory podobné tým, ktoré sú v automobiloch bez vodiča.

Spoločnosť Edet svoju metódu skúša v niekoľkých sadoch v Izraeli a Austrálii. Uzavrela dohody tiež v USA. Jej vedenie dúfa, že sa bude technológia ďalej rozvíjať a na trhu bola mala byť v roku 2023.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vedci #včely #metóda #opeľovanie