Levanduľa pomáha pri niektorých úzkostiach

Naše babičky mali pravdu a levanduľa pomáha pri niektorých formách úzkosti. Zvlášť účinný je jej esenciálny olej.

08.08.2020 06:55
levanduľa, Provensálsko, aromaterapia Foto:
debata (1)

Priaznivé a upokojujúce vlastnosti tejto rastliny, ktoré sú dobre známe už od antiky, preukázali tiež početné vedecké štúdie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Levanduľa sa vždy vkladala medzi bielizeň, pretože pekne voňala, ale tiež do vankúšikov, pretože sa hovorilo, že pomáha pri zaspávaní. Niekoľko kvapiek esenciálneho oleja sa kvapkalo do vreckoviek, pretože pôsobí proti úzkosti, nervozite a bolestiam hlavy. Tradičné používanie levandule pri liečbe úzkosti teraz potvrdila metaanalýza, teda vyhodnotenie výsledkov série už realizovaných klinických štúdií.

„V štúdii, ktorá bola publikovaná vo vedeckom časopise Phytomedicine, boli syntetizované výsledky 54 klinických štúdií, z ktorých 37 bolo zaradených do metaanalýzy. Obsahovali výsledky sledovania 3964 účastníkov. Klinický výskum je komplexný a tá skutočnosť, že bol realizovaný preto, aby vyhodnotil fytoterapeutické vlastnosti levandule ukazuje, aký je o ňu záujem,“ uvádza Davide Donelly z Toskánskeho centra pre výskum a inovácie v oblasti fytoterapie.

Pri každej klinickej štúdii bol liek, v tomto prípade esenciálny olej z levandule, podávaný časti pokusných osôb, ktoré boli vybrané náhodne. Kontrolnej skupine boli podávané iba tie lieky, ktoré obvykle užíva, alebo placebo. Výsledky potom vedci vyhodnocovali bez toho aby pritom vedeli, ku ktorej skupine sledované osoby patria, aby neboli nijako ovplyvňovaný.

Tri rôzne spôsoby podávania

Levanduľa bola v rôznych štúdiách podávaná tromi rôznymi spôsobmi: ústne, inhaláciou či ako masážny olej. V niektorých výskumoch dostávala kontrolná skupina obvyklú liečbu. Iná kontrolná skupina dostávala miesto esenciálneho oleja placebo tvorené niekoľkými kvapkami vody. Ďalšia kontrolná skupina zase dostávala esenciálny olej z inej rastliny.

Ukázalo sa, že esenciálny olej z levandule obsahujúci linalool a linalyl acetát podávaný ústami je v boji s úzkosťou skutočne účinný. Je ho teda možné odporučiť ako súčasť farmakologickej a psychiatrickej starostlivosti. Avšak pozor: nejde o esenciálny olej, ktorý zakúpite vo fľaštičkách v obchode, ale o preparát registrovaný ako liek.

Tiež voňanie esenciálneho oleja niekoľkých minút dáva sľubné výsledky, ale výskum je ešte potrebné prehĺbiť. Pokiaľ ide o masáže, je ťažké rozlíšiť uvoľnenie, ktoré spôsobuje táto prax sama o sebe, a účinok levandule.

Nepochybne len levanduľa v podobe esenciálneho oleja užívaného ústne môže byť považovaná za prostriedok proti úzkosti. To by umožnilo znížiť dávky niektorých druhov bežne užívaných liekov a obmedziť tak ich nežiaduce účinky.

Už starí Rimani poznali jej blahodárne účinky

Starí Rimania a pred nimi ešte Gréci si levanduľou voňali kúpeľ. Rimania jej prisudzovali očistný účinok. Odvary a infúzie slúžili k očiste pleti a k ​​starostlivosti o vlasy.

Esenciálny olej bol považovaný za prostriedok proti spáleninám. Už starí Egypťania používali levanduľu v balzamoch určených pre mumifikáciu. V stredoveku sa levanduľa rozšírila po celej Európe, kde sa používala pri slávnostiach v presvedčení, že môže vyhnať zlých duchov.

Klas rastliny sa používal ako amulet proti démonom. Levanduľa našla použitie na svadbách, pretože sa súdilo, že môže priniesť šťastie a prospieť plodnosti páru. Írske manželky si v deň svadby dávali vrecúško so sušenou levanduľou do podväzku.

Levanduľa bola považovaná za rastlinu zamilovaných. Podľa legendy vraj boli rukavičkári z Grasse, mesta vo francúzskom Provensálsku známeho výrobou parfumov, ktorí používali hojnosť levanduľového oleja na navoňanie svojich výrobkov, imúnni voči moru. Levanduľa je symbolom Provence, kde sa pestuje. Už od 9. storočia sa používala ako prostriedok proti všiam a ešte dnes sa užíva k ochrane bielizne pred moľami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #rastlina #levanduľa