Štúdia: Elektromagnetické žiarenie môže prispievať k úhynu hmyzu v Európe

Žiarenie mobilných telefónov a Wi-Fi môže prispievať k dramatickému poklesu populácií hmyzu na území Európy, vyplýva z nemecko-luxemburskej štúdie. Informovala o tom agentúra AFP.

21.09.2020 07:31
včela, hmyz Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Nemecký zväz ochrany prírody (NABU) v spolupráci s dvoma mimovládnymi organizáciami vypracoval analýzu 190 vedeckých štúdií.

Za „vedecky relevantné“ z nich považovali 83 štúdií, z ktorých až 72 uvádza, že elektromagnetické žiarenie má negatívny vplyv na včely, osy a muchy – znižuje im schopnosť navigácie v dôsledku narušenia magnetického poľa či dokonca poškodzuje larvy alebo ich genetický materiál.

Popri postrekoch a úbytku prirodzeného životného prostredia môže byť elektromagnetické žiarenie ďalším faktorom, ktorý ohrozuje populácie hmyzu.

Elektromagnetické žiarenie mobilov a Wi-Fi údajne otvára vápnikové kanály v istých bunkách, čo vedie k ich nadmernému prijímaniu iónov vápnika. To môže v tele hmyzu spustiť biochemickú reťazovú reakciu, čím sa naruší jeho cirkadiánny rytmus a imunitný systém.

„Štúdia poukazuje na to, že keď skúmame príčiny dramatického úbytku hmyzu, musíme mať otvorené oči v každom smere,“ povedal Johannes Enssle, vedúci pobočky NABU v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko.

„Táto téma je pre mnohých z nás nepríjemná, pretože zasahuje do našich denných návykov a tiež preto, že za mobilnými komunikačnými technológiami stoja silné ekonomické záujmy,“ dodal Enssle.

Podľa člena predstavenstva nemeckej organizácie pre ochranu spotrebiteľa Diagnose-Funk Petra Hensingera by sa v súvislosti s elektromagne­tickým žiarením mal klásť dôraz tak na jeho vplyv na zvieratá, ako aj na ľudí, a to najmä so zavedením technológií 5G.

Tzv. 5G siete sú najnovšou, piatou generáciou technológií mobilnej komunikácie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #príroda #štúdia #vedci #mobilné telefóny