V Barme objavili dosiaľ neznámy druh opice, vyhlásili ho za kriticky ohrozený

Vedci objavili v odľahlej oblasti Barmy dosiaľ neznámy druh opice, ale okamžite ho zaradili medzi najohrozenejšie živočíšne druhy.

14.11.2020 09:00
201111142701-02-popa-langur-myanmar-exlarge-169 Foto:
debata

Podľa nich existuje len asi 200 langurov Pouppa, pomenovaných podľa oblasti, v ktorej žijú.

Pouppa je posvätná hora v barmskej Mandalajskej oblasti a langur patrí k čeľadi mačiakovitých primátov, ktorí sa živia najmä listami. Ako uviedol spravodajský server BBC, novoobjavený druh sa vyznačuje výraznými kruhmi okolo očí a sivastou srsťou. Tento druh rýchlo stráca životný priestor a ohrozujú ho tiež lovci.

Na existenciu nového druhu v Barme poukazovali vedci už nejaký čas na základe vzoriek DNA odobratých z trusu divoko žijúcich opíc. Až doteraz sa ale nový druh nepreukázal. Langur Pouppa žije na zalesnených pozemkoch v centre Barmy, väčšinou v chránenom parku na svahoch posvätnej hory Pouppa. Z genetických štúdií vyplýva, že sa oddelili od ostatných, už známych druhov, asi pred miliónom rokov.

Frank Momberg zo skupiny ochrancov prírody Fauna & Flora International povedal, že týmto langurom „hrozí vyhubenie, takže je dôležité ochraňovať zvyšné jedince a zapojiť do tejto miestnej komunity aj súkromný sektor“.

Podľa vedcov je nažive 200 až 250 jedincov, ktoré sa zdržujú v štyroch navzájom izolovaných skupinách. Barma sa v minulom desaťročí otvorila medzinárodnej vedeckej spolupráci, čo viedlo k objavu nových druhov jašterov a obojživelníkov. Objav doteraz neznámeho druhu primáta sa považuje za ojedinelý, uvádza BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #opica #Barma #živočích #ohrozené druhy