Najosamelejší slon na svete dorazil do Kambodže, pridá sa k stádu

Slon Kaan, ktorého držali v zoologickej záhrade v Islamabáde a vyslúžil si prívlastok najosamelejší slon na svete, pricestoval do Kambodže.

30.11.2020 19:35
Pakistan Loneliest Elephant Foto: ,
debata (6)

V tejto krajine má začať nová etapa jeho života. 36-ročný slon bude totiž vypustený do prírodnej rezervácie, kde žije približne 600 ďalších slonov, uvádza agentúra Reuters.

Kaavan bol veľa rokov držaný v islamabádskej zoo na reťazi a bez kontaktu s ďalšími slonmi. O jeho záchranu a presun do rezervácie usilovali ochrancovia zvierat. Na prípad osamelého slona upozornila, okrem iných, aj Cher, ktorá prispela na prepravu do Kambodže.

Ochrancovia zvierat mali obavy, ako bude slon znášať desaťhodinový let. „Transport sa obišiel bez mimoriadnych udalostí, čo je to, čo si želáte, keď prevážate slona,“ uviedol veterinár Amir Khalil z organizácie na ochranu zvierat Four Paws. Podľa neho sa Kaavan „správal ako častý cestujúci na palube lietadla“.

Slona v Kambodži privítal hovorca ministerstva životného prostredia, podľa ktorého krajaina poskytne zvieraťu ideálny domov. „Už nebude najosamelejším slonom na svete,“ uviedol hovorca. Podľa ochrancov zvierat je možné, že si Kaavan nájde v rezervácii družku.

Ochrancovia zvierat usilovali o presun slona zo zoo od roku 2016. Kaavan zostal v Islamabáde sám potom, ako v roku 2012 zahynula na infekciu jeho družka. Odborníci konštatovali, že podmienky, v ktorých bolo zviera držané v zajatí, ho poškodili fyzicky aj duševne. Pre nevyhovujúce podmienky pakistanský najvyšší súd nariadil zastaviť aktivity zoologickej záhrady v Islamabáde.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #slon #Kambodža #stádo slonov