Archeológovia našli ďalšie ľudské lebky, čo boli súčasťou aztéckeho múru

Archeológovia našli v hlavnom meste Mexika ďalších 119 ľudských lebiek, ktoré sú podľa nich súčasťou aztéckeho rituálneho múru.

14.12.2020 19:00
Eo-Kv8RXMAIAcp A Foto:
debata

Napísala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na aktuálne oznámenie mexického ministerstva kultúry.

Lebky boli stavebným materiálom veľkého múru, do ktorého Aztékovia vkladali hlavy ľudí obetovaných svojim božstvám. Takáto stavba, pozostávajúca okrem iného aj z obrovského množstva odrezaných hláv nepriateľov, sa v jazyku nahuatl (aztéčtine) nazýva tzompantli.

S najnovším nálezom sa počet lebiek nájdených v priebehu piatich rokov vykopávok na tejto archeologickej lokalite vyšplhal zatiaľ na vyše 600 kusov. Múr z lebiek je súčasťou hlavnej obradnej – rituálnej – veže aztéckeho hlavného mesta Tenochtitlán. Na ruinách Tenochtitlánu je postavené dnešné mesto Mexiko.

Veža s priemerom 4,7 metra má názov Huey Tzompantli a stojí neďaleko tenochtitlánskeho hlavného chrámu, Templo Mayor, zasväteného zároveň aztéckemu bohu vojny Huitzilopochtlimu, bohu dažďa a úrody Tlalocovi, ako aj operenému hadovi, bohu Quetzalcoatlovi.

Dosiaľ sa archeológovia pri výkopových prácach na veži z lebiek dostali do hĺbky 3,5 metra pod úrovňou pouličnej dlažby. Najnovších 119 ľudských lebiek, odkrývaných od marca až doteraz, patrí mužom i ženám, ale sú medzi nimi aj najmenej tri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #múr #lebky #Aztékovia