Vedecká expedícia objavila v bolívijských Andách 20 nových druhov

Vedecká expedícia objavila na svahoch bolívijských Ánd neďaleko metropoly La Paz dve desiatky nových druhov rastlín a živočíchov a tiež vzácne žaby a motýle, ktoré odborníci považovali za vyhynuté.

07.01.2021 07:12
Untitled Foto:
debata (1)

Jedným z nových druhov je zakrpatená žabka, ktorá dorastá do veľkosti len okolo jedného centimetra.

Výpravu skupiny biológov a ekológov usporiadala organizácia na ochranu prírody Conservation International. Vedci sa vypravili do oblasti v údolí Zongo ležiacej asi 50 kilometrov od La Pazu. V porastoch na tamojších strmých svahoch na svoje prekvapenie objavili počas dvoch týždňov hneď 20 nových druhov. Okrem iného nový druh hada, dva nové druhy motýľa či doteraz neznámu orchideu.

„Rozhodne sme nečakali, že objavíme nejaké nové stavovce ako sú dva hady a žaba, to je naozaj neuveriteľné,“ citoval jedného z členov výpravy Tronda Larsena denník The Guardian.

Obrovským úspechom je aj to, že biológovia narazili na niektoré rastliny a živočíchy, ktoré považovali za dávno vyhynuté. Medzi ne patrí napríklad žaba Oreobates zongoensis, ktorú v prírode pozoroval ďalší z členov výpravy Steffen Reichle len jediný raz, a to pred 20 rokmi. „Mali sme za to, že najskôr vyhynula, ale zistili sme, že ide o pomerne rozšírený druh,“ uviedol Larsen.

Vedci narazili aj na poddruh stromu Alzatea verticillata, ktorý v Bolívii objavili prvýkrát po 127 rokoch. „V Bolívii po tomto mýtickom strome pátralo množstvo expedícií. Žiadna z nich neuspela – až doteraz,“ uviedla Conservation International vo svojej správe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hory #vedci #Bolívia #druhy #živočíchy #rastliny #Andy