Lovci fosílií objavili brlohy obrieho dravého červa. V mori prepadával tvory plávajúce okolo

Podmorské brlohy obrieho červa, ktorý pred 20 miliónmi rokov zo zálohy prepadával morské tvory plávajúce okolo, objavili na Taiwane lovci fosílií.

06.02.2021 23:17
debata
Foto: nature.com
cerv

Vedci veria, že dva metre dlhé nory, ktoré sa našli v pravekom morskom sedimente, boli kedysi domovom prehistorického predátora schopného prudko vyraziť z úkrytu a stiahnuť do svojho brlohu nič netušiacu korisť, napísal spravodajský server The Guardian.

Tento tvor mohol byť podobný súčasnému bezohľadnému červovi druhu Eunice aphroditois, ktorý číha ukrytý v piesčitom morskom dne a von má vystrčené len tykadlá, ktorými je schopný ucítiť korisť. Aj keď majú morské červy z kmeňa špirálovcov mäkké telo, Eunice aphroditois má ostré a silné zuby, ktorými dokáže prehryznúť rybu.

„Po 20 miliónoch rokov nie je možné povedať, či túto noru vyhĺbil nejaký predok červa Eunice aphroditois, alebo iný predátorský červ, ktorý žil a lovil viacmenej rovnakým spôsobom,“ povedal profesor Ludvig Löwemark, sedimentológ taiwanskej Národnej univerzity.

„Správanie dravých morských červov sa môže značne líšiť, ale nájdený brloh naznačuje, že vtedajší tvor bol dosť podobný súčasným červom žijúcim v plytkých vodách, ktoré vyrazia von, chytia rybu a stiahnu ju nadol,“ dodal Löwemark.

Zatiaľ čo v latinskom názve červa Eunice aphroditois je počuť meno starovekej gréckej bohyne lásky, sexuality, plodnosti a krásy Afrodity, anglicky sa tento červ volá „Bobbit Worm“. Meno dostal podľa amerických manželoch Johnovi a Loren Bobbittových. V roku 1993 sa táto dvojica dostala do pozornosti svetových médií, keď manželka po rokoch fyzického a sexuálneho týrania manželovi odrezala penis kuchynským nožom.

Löwemark a jeho kolegovia objavili fosílny červí brloh, keď študovali 20 miliónov rokov starú sedimentárnu horninu na severovýchodnom pobreží Taiwanu. Nory boli spevnené slizom, a vďaka tomu sú odolnejšie voči erózii horniny, takže niekedy vystupujú zo skalných stien pieskovca.

V správe, ktorú zverejnil odborný časopis Scientific Reports, vedci popísali 319 podobných plytkých nôr v 20 miliónov rokov starom pieskovci, čo naznačuje, že vtedajšie morské dno bolo týmito červami husto obývané. Vedci dúfali, že by niektorá z nôr mohla obsahovať fosílne pozostatky koristi alebo samotných červov, ale zatiaľ žiadne nenašli.

Löwemark dúfa, že jedného dňa bude mať šancu študovať aj žijúceho červa Eunice aphroditois. „Sú to pozoruhodné zvieratá,“ povedal. „Ale keď ich objavíte, nie je úplne rozumné plávať k ním príliš blízko.“

debata chyba
Viac na túto tému: #more #vedci #fosílie #červ #morské tvory