Rumunsko chce adoptovať "problémového" medveďa z Talianska

Rumunsko chce adoptovať jedného z troch "problémových" medveďov, ktorí teraz prebývajú v ohrade s elektrickým plotom v severotalianskom Tridente (Trente).

01.02.2021 18:00
medveď Foto:
Medveď hnedý
debata

Ponuka prišla z rezervácie pre medvede hnedé pri rumunskom meste Zarnesti, ktoré s rozlohou 69 hektárov patrí k najväčším svojho druhu na svete.

„Sme pripravení otvoriť dvere nášho útulku pre medveďa, ktorý má 20 rokov a ktorý si zaslúži prežiť svoje posledné roky na slobode,“ povedala agentúre AFP Cristina Lapisová, riaditeľka spolku Milión priateľov, ktorý útulok v rumunských Karpatoch prevádzkuje. Podľa Lapisovej bude však kvôli pandémii covidu-19 trvať najmenej tri ďalšie mesiace, kým bude môcť byť medveď do Rumunska prevezený.

Talianski ochrancovia zvierat riešia už niekoľko mesiacov otázku, čo robiť s trojicou agresívnych medveďov z medvedieho centra Casteller. Medzinárodný zväz na ochranu zvierat OIPA v októbri podal návrh na uzavretie centra potom, ako sa objavili správy o nevyhovujúcich životných podmienkach v ňom prebytočnej trojice medveďov.

Šelmy tam žijú na obmedzenom priestore a ochrancovia zvierat kvôli údajnému „závažnému týraniu“ podali žalobu na predsedu autonómnej provincie Južné Tirolsko Maurizia Fugattiho, uviedla agentúra APA.

V rámci ekologických programov v Južnom Tirolsku boli v uplynulých rokoch šelmy vypúšťané do voľnej prírody. Medveďom sa tu darí natoľko, že sa ich populácia medzitým rozrástla na asi 90 kusov. Koncom augusta napadol v jednej dedine medveď známy ako M49 policajta, ktorý musel byť so zraneniami prevezený do nemocnice. Prípad vyvolal medzi úradmi, miestnymi obyvateľmi a ochrancami zvierat diskusiu o možnom odstrele.

Ak sa prevoz uskutoční, pridal by sa taliansky medveď k ďalším 107 medvedím obyvateľom rumunskej rezervácie. Zatiaľ posledné prírastky tamojšej populácie predstavujú dva medvede z ukrajinského cirkusu. Rumunsko je domovom približne 6000 medveďov hnedých, čo predstavuje asi 60 percent ich celkového počtu v Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rakúsko #medveď #Karpaty