Štúdia: Ľadovce v bavorských Alpách môžu zmiznúť do 10 rokov

Nemecké ľadovce sa topia rýchlejšie, ako sa predpokladalo. Z novej správy vyplýva, že krajina by mohla prísť o ten posledný do desiatich rokov.

03.05.2021 19:11
ladovec bavorsko Foto:
debata (4)

Predchádzajúce predpovede odhadovali, že ľadovce prežijú minimálne do polovice storočia, ale roztápanie sa v posledných niekoľkých rokoch dramaticky zrýchlilo.

Vedci použili satelitné snímky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na analýzu všetkých takmer 220 000 ľadovcov na svete. Ide o prvú takúto štúdiu.

Výskumníci zistili, že ak sa neobmedzia emisie skleníkových plynov, ľadovce v európskych Alpách by mohli do konca storočia stratiť takmer všetok zostávajúci ľad. Podľa expertov je pokračujúce miznutie alpských ľadovcov jedným z „najjasnejších indikátorov“ klimatickej zmeny.

Vista-dall ALTO arena-neutra Čítajte aj Koloseum bude mať podlahu, turisti ho uvidia z perspektívy gladiátorov

Ľadovec sa zvyčajne vytvára celé stáročia akumuláciou ľadu, snehu, kameňa a sedimentu, pripomína server Daily Mail.

Päť nemeckých ľadovcov sa nachádza v Bavorsku na juhovýchode krajiny. Najvyšší a najväčší, Schneeferner, je na náhornej plošine južne od Zugspitze, najvyššieho vrcholu krajiny.

Bavorský minister životného prostredia Thorsten Glauber varuje, že „posledný bavorský alpský ľadovec by mohol zmiznúť do 10 rokov“. „Dni ľadovcov v Bavorsku sú zrátané. A ešte skôr, ako sa očakávalo,“ dodáva.

praclovek Čítajte aj Štúdia Stanfordu hlbšie analyzuje genetické rozdiely medzi nami a praľuďmi

Nevyzerá to dobre ani s ľadovcami po celom svete, ktoré exponenciálne strácajú svoju hmotu. Za prvých 20 rokov 21. storočia stratili svetové ľadovce každý rok v priemere 294 miliárd ton ľadu – čo je dosť na to, aby zatopili Švajčiarsko vodou do výšky takmer šiestich metrov, tvrdí štúdia zverejnená minulý týždeň v časopise Nature.

Celosvetovo strácajú ľadovce ročne o 30 percent viac snehu a ľadu ako pred 15 rokmi.

Medzinárodný tím prvýkrát použil podrobné satelitné pozorovania NASA na analýzu všetkých 217.175 ľadovcov po celom svete, s výnimkou ľadových príkrovov v Grónsku a Antarktíde.

Straty himalájskych ľadovcov sú „obzvlášť znepokojujúce,“ uviedol spoluautor štúdie Romain Hugonnet, geofyzik z Toulouskej univerzity.

bvof-2021 0429 amj-eerste-bewoonde-3d-betongeprinte-woning-project-milestone-min-1619766925 Čítajte aj Dom z 3D tlačiarne? V Holandsku dostali kľúče prví nájomníci

„Počas obdobia sucha je voda z roztopených ľadovcov dôležitým zdrojom, ktorý napája hlavné vodné toky, ako sú rieky Ganga, Brahmaputra a Indus,“ uviedol Hugonnet.

„Práve teraz toto rýchlejšie roztápanie slúži ako zásobník vody pre ľudí žijúcich v regióne, ale ak sa bude himalájsky ľadovec stále zmenšovať, ľudnaté krajiny ako India a Bangladéš môžu o niekoľko desaťročí čeliť nedostatku vody alebo potravín.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #ľadovec #štúdia #vedci