Vedci objavili najsevernejší ostrov sveta

Vedci objavili pri pobreží Grónska ostrov, o ktorom tvrdia, že je najsevernejšou pevninskou plochou na svete. Neveľký ostrov objavil dánsko-švajčiarsky vedecký tím v júli počas výskumnej expedície.

28.08.2021 16:41
Nordligste   1 1100x600  1 Foto:
debata (5)

Cieľom vedcov bolo získať vzorky z iného arktického ostrova Oodaaq, ktorý bol známy od roku 1978 ako najsevernejšie situovaný ostrov sveta. Keď si preverili svoju polohu, zistili, že sa nachádzajú o 780 metrov ďalej.

Dosiaľ nepomenovaný ostrov má rozmery 60 × 30 metrov a predstavuje k severnému pólu najbližšie umiestnený pevninský bod, uviedli vedci po tom, ako objav prekonzultovali s ďalšími odborníkmi, informuje stanica BBC.

Ostrov je bez vegetácie; pozostáva z blatistého povrchu, zvyškov morény a okrajového morského ľadu. Vedci uviedli, že chcú odporučiť, aby ostrov dostal meno Qeqertaq Avannarleq, čo v grónčine znamená „najsevernejší ostrov“.

koryt Čítajte aj Vedci natočili "vegetariánku" korytnačku obrovskú, ako loví a konzumuje vtáča

Grónsko je autonómne arktické územie, ktoré patrí Dánsku. V roku 2019 si získalo mediálnu pozornosť, keď bývalý americký prezident Donald Trump vyhlásil, že USA majú záujem Grónsko odkúpiť. Kodaň to označila za „absurdné“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #univerzita #výskum #grónsko #expedícia #vedecký tím