Skoro tretine druhov stromov hrozí vyhynutie, stovky sú na pokraji zániku

Skoro tretine druhov stromov na svete hrozí vyhynutie a stovky druhov sú na pokraji zániku.

01.09.2021 09:33
stromy Foto:
debata (8)

Pojednáva o tom nová štúdia medzinárodnej organizácie združujúcej botanickej záhrady BGCI. Dnes o nej informovala agentúra Reuters.

Podľa prehľadu o stave stromov 17500 druhom hrozí vyhynutie, v prípade 440 druhov rastie niekde na svete menej ako 50 zástupcov daného druhu.

graphichighrescropped Čítajte aj Na veľkých horúcich planétach pokrytých oceánom by mohol byť život

Počet ohrozených druhov stromov je dvojnásobný v porovnaní s počtom ohrozených cicavcov, vtákov, obojživelníkov a plazov dohromady, uvádza sa v správe. „Táto štúdia je varovaním pre všetkých ľudí na svete, že stromy potrebujú pomôcť,“ povedal generálny riaditeľ BGCI Paul Smith.

Medzi najohrozenejšie druhy stromov patrí napríklad magnólia a stromy z čeľade dvojkrídláčovitých, ktoré rastú v dažďových pralesoch juhovýchodnej Ázie. Situácia ale nie je dobrá ani čo sa týka dubov, javorov alebo stromov z čeľade ebenovitých.

Stromy prispievajú k udržaniu prirodzených ekosystémov a sú považované za kľúčové v boji proti globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám.

Nordligste   1 1100x600  1 Čítajte aj Vedci objavili najsevernejší ostrov sveta

„Na každom druhu stromu záleží – kvôli miliónom ďalších druhov závislých na stromoch i ľuďom na celom svete,“ povedal Smith.

Najviac ohrozených druhov stromov sa vyskytuje v Brazílii, ďalej je to Indonézia, Malajzia, Čína, Kolumbia a Venezuela.

Najväčšiu hrozbu pre zachovanie druhov stromov predstavuje pestovanie plodín, výrub a chov dobytka. Stále väčšie nebezpečenstvo však so sebou prináša aj klimatické zmeny a extrémne prejavy počasia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #cicavce #vedci #Stromy #výskum #vtáky #zánik #plazy #obojživelník #vyhynutie