Priehľadná hlava a veľké zelené oči: Vedci natočili bizarne vyzerajúcu rybu

Vedci z morského výskumného ústavu MBARI natočili pri pobreží Kalifornie s pomocou diaľkovo ovládanej hlbokomorskej ponorky len zriedka vídanú, bizarne vyzerajúcu rybu, ktorá má priehľadnú hlavu a veľké, zelené oči.

14.12.2021 07:51
debata (1)

Strašíka maloústeho (Macropinna microstoma) sa podarilo natočiť v hĺbke 600 až 800 metrov. Video trvajúce 54 sekúnd zachytáva nezvyčajne vyzerajúcu rybu s priesvitnou hlavou a chvostom, hnedým telom a zelenými očami, ktorá pláva okolo kamery na ponorke. Oči na záberoch vyzerajú, že svietia, ale ide len o svetlo odrazené od kamery.

Tento rybí druh, ktorý dosahuje dĺžku okolo 15 centimetrov, bol prvýkrát popísaný v roku 1939. Vedcov dlho miatlo, ako sa môže strašík kŕmiť, keď má oči obrátené smerom nahor a papuľa smeruje dopredu. Vďaka skúmaniu dostupných záberov zistili, že ryba môže očami v priehľadnej kopule svojej hlavy rotovať, ako práve potrebuje.

Predpokladá sa, že sa tieto rybky vznášajú vo vode nad kolóniami rúrovníkov a kradnú im jedlo, ktoré sa zachytí v ich chápadlách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #vedci #ponorka #výskum #ryba #oceán