Francúzska firma nebude ponúkať akváriové gule, privádzajú ryby k šialenstvu

Popredný francúzsky dodávateľ akvaristických potrieb ukončil predaj akvárií v tvare gule s tým, že rybičky doháňajú k šialenstvu a tie v nich rýchlo hynú.

28.01.2022 08:13
ryba akvarium Foto:
debata (2)

Firma AgroBiothers Laboratoire ukončila predaj akvárií s objemom menším ako 15 litrov a už nebude predávať akvária v tvare gule, čo zdôvodnila tým, že malé akvária bez filtrácie a okysličenia sú pre ryby týraním.

„Ľudia kupujú svojim deťom zlaté rybky bez rozmyslu, ale keby vedeli, aké je to mučenie, nerobili by to. Otáčanie sa dookola v malej miske privádza ryby k šialenstvu a rýchlo ich zabíja,“ uviedol generálny riaditeľ AgroBiothers Matthieu Lambeaux.

ľadový medveď Čítajte aj Ruský fotograf zachytil ľadové medvede zabývané v meteorologickej stanici

Karasi zlatí, ľudovo známi ako zlaté rybky, sa vo veľkých akváriách alebo vonkajších jazierkach dožívajú až 30 rokov a dorastajú do dĺžky až 25 centimetrov, v malých akváriách naopak často hynú do niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Lambeaux poznamenal, že zlaté rybky potrebujú spoločnosť ostatných rýb, dostatok priestoru a čistú vodu a že mať akvárium vyžaduje vybavenie a odborné znalosti.

Nemecko a niekoľko ďalších európskych krajín zakázalo akvária v tvare gule už dávno, Francúzsko ale taký zákon nemá, napísala agentúra Reuters.

james webb telescope Čítajte aj Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba dosiahol cieľ – 1,5 milióna km od Zeme

„Je to francúzsky anachronizmus, preto sme sa rozhodli urobiť tento krok. Nemôžeme vzdelávať všetkých našich zákazníkov, aby sme im vysvetlili, že mať rybky v miske je kruté. Domnievame sa, že je našou zodpovednosťou takúto voľbu prestať spotrebiteľom ponúkať,“ povedal Lambeaux.

Spoločnosť AgroBiothers, ktorá zásobuje zhruba 27 percent francúzskeho trhu s chovateľskými potrebami, predávala v predchádzajúcich rokoch asi 50 000 akváriových gulí ročne za približne 20 eur za kus.

Lambeaux pripustil, že o akvária v tvare gule je záujem. „Realita je však taká, že dávame deťom možnosť sledovať, ako zlaté rybky pomaly hynú,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ryba #zlatá rybka #akvárium #okrúhle akvárium