Vedci vo Viedni naučili papagáje kakadu hrať biliard

Papagáje kakadu dokážu pomocou paličky dohnať loptičku do diery a každý na to používa osobitú techniku, informovali podľa agentúry APA vedci z viedenskej Univerzity pre veterinárnu medicínu.

20.02.2022 06:00
kakadu papagáj Foto:
debata (3)

Dospeli k záveru, že tieto vtáky vedia kombinovať činnosť s dvoma predmetmi, konkrétne s tyčkou a loptičkou. To dokáže okrem ľudí len niekoľko živočíšnych druhov, ako napríklad šimpanzy alebo malpy. Tím vedcov okolo biológa Antionia Osuny-Mascaróa postavil pre kakadu Goffinov špecifický prístroj na biliard. Tvorila ho doska s otvormi, ktorá bola potiahnutá zeleným kobercom. Do otvorov mali papagáje pomocou tyčiek posielať biele guličky. Aby ich jednoducho nemohli uchopiť do zobákov alebo pazúrov, bola „hracia plocha“ pod mrežou upravená tak, aby papagáje mohli urobiť poriadny „šťuch“. Za každý úspešný pokus dostali ako odmenu oriešok kešu.

„Každý z nich si vypracoval individuálnu techniku, ako tyčku uchopiť a s neuveriteľnou šikovnosťou sa trafiť do loptičky,“ chválil Osuna-Mascaró vtáčích zverencov. Jeden z papagájov tyčku držal v zobáku, druhý medzi špičkou zobáka a jazykom, tretí pazúrom.

Vedci o svojich poznatkoch informovali v odbornom časopise Scientific Reports.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #papagáj #kakadu #biliard