Vyhynutie megalodona mohlo súvisieť s jeho súperením so žralokom bielym, tvrdí štúdia

Prehistorický boj o potravu možno pred tromi miliónmi rokov prispel k vyhynutiu obrovského žraloka megalodona.

08.06.2022 06:00
megalodon Foto:
debata

Výskum fosílnych zubov tohto oceánskeho obra naznačuje, že o jedlo musel súperiť s veľkým bielym žralokom. Uvádza to štúdia, o ktorej informoval server BBC News.

Okrem boja o znižujúce sa populácie veľrýb mohli vo vyhynutí megalodona zohrať rolu aj iné faktory. Vyhynutie najväčšieho žraloka, ktorý kedy žil, je pre vedcov dlhodobo záhadou. Navrhli mnoho možných príčin, vrátane straty životného prostredia, úbytku koristi a environmentálnych tlakov, napríklad zmeny morskej hladiny.

V najnovšej štúdii vedci analyzovali izotopy zinku v zuboch žijúcich aj vyhynutých žralokov, aby pochopili stravu dávno vyhynutého predátora.

Chemické stopy v zuboch žijúcich žralokov a 13 fosílnych zuboch podľa nich naznačujú, že veľký biely žralok a megalodon mali kedysi podobné postavenie v potravinovom reťazci a mohli súperiť o rovnakú potravu, vrátane veľrýb, delfínov a sviňúch.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Nature Communications tiež podporuje myšlienku, že predátor nemusí byť najväčší, aby nakoniec ovládol ekosystém.

Japonsko JAXA vesmír sonda Hajabusa Ryugu Minerva Čítajte aj Vo vzorkách z planétky Ryugu sa našli základné stavebné kamene života

„Je to ďalší čriepok do skladačky dôkazov, že v čase, keď ešte žili, prebiehala v oceánoch súťaž o vodné zdroje potravy medzi dnešným veľkým bielym žralokom a megalodonom,“ uviedol Thomas Tutken z nemeckej Univerzity Johannesa Gutenberga v Mohuči, ktorý štúdiu viedol.

Na vyriešenie záhady, čo sa stalo s megalodonom, je však potrebná ďalšia práca, uviedla Catalina Pimientová z univerzity vo waleskom Swansea. Podľa vedkyne bolo vymieranie tohto druhu v poslednom desaťročí skúmané z mnohých rôznych uhlov a iné štúdie naznačujú viac faktorov. „Záhadou zostáva, čím sa megalodón živil a do akej miery súperil s ostatnými žralokmi,“ dodala.

Egypt Sakkára pohrebisko sarkofágy Čítajte aj Archeológovia objavili pri Káhire stovky sarkofágov a bronzových sôch

Megalodon, v preklade veľký zub, sa pohyboval v oceánoch približne pred 22 miliónmi rokov až do doby pred tromi miliónmi rokov. Bol trikrát väčší ako veľký biely žralok, mohol dorastať do dĺžky až 18 metrov a vážiť až 60 ton.

debata chyba