Pred rokom bolo more okolo Antarktídy uznané za nový oceán

Pred rokom, 8. júna 2021, uznala americká kartografická spoločnosť National Geographic more okolo Antarktídy za nový, piaty svetový oceán.

08.06.2022 08:00
Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh,... Foto:
Antarktída
debata

Spoločnosť v ten deň na twitteri oznámila, že zmení atlasy sveta a more okolo Antarktídy zmení na Južný oceán. Vedci o pomenovaní vôd v najkrajnejšej časti južnej pologule viedli spory, oficiálne použitie nového termínu v mapách je ale dôležitým medzníkom.

Vody okolo Antarktídy boli až doteraz na mapách označované len ako výbežky Atlantického, Indického a Tichého oceánu, pred rokom ale National Geographic svojím rozhodnutím posvätil názory mnohých odborníkov, že si Južný oceán zaslúži geografickú samostatnosť. Medzinárodná hydrografická organizácia (IHO) názov Južný oceán používa od roku 2000.

„Vedci o Južnom oceáne hovoria už dlho. Ale pretože neexistovala medzinárodná zhoda, tak sme toto pomenovanie oficiálne neuznávali. Bolo v tom štipka geografického vedátorstva,“ uviedol zástupca National Geographic Alex Tait .

Severná hranica Južného oceánu vedie na mapách medzi 50 a 62 stupňom južnej šírky, už do neho ale nepatrí Drakeov prieliv medzi Hornovým mysom v Južnej Amerike a Južnými Shetlandami ani blízke More Scotia pri Antarktickom polostrove.

Na rozdiel od Tichého, Atlantského, Indického a Severného ľadového oceánu neohraničuje Južný oceán pevnina, ale podmorský antarktický cirkumpolárny prúd (ACC). Vďaka nemu má voda okolo Antarktídy iné vlastnosti, ktoré sú dôležité pre tisíce špecifických druhov.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Antarktída #National Geographic #oceán #svetový oceán