Vo Walese padol teplotný rekord, opaľovací krém potrebujú aj ošípané

Vo Walese dnes padol teplotný rekord. V Gogerddane v stredozápadnej časti krajiny teplomer ukázal 35,3 stupňa Celzia, čím prekonal doterajší rekord 35,2 stupňa z roku 1990.

18.07.2022 18:04
Horúčavy / Teplota/ Teplomer / Foto:
debata (2)

Na poľnohospodárskej Kráľovskej waleskej prehliadke museli dnes majitelia chrániť opaľovacími krémami nielen seba, ale aj ošípané, píše web stanice BBC. Veterinárske organizácie vydávajú pokyny, ako chrániť v horúčavách domácich miláčikov.

Podľa britského meteorologického úradu Met Office je pravdepodobné, že do utorka doterajšie teplotné rekordy padnú aj v Anglicku a Škótsku. V niektorých častiach Anglicka je 70-percentná šanca, že teplota prekročí 40 stupňov Celzia.

Na waleskej poľnohospodárskej prehliadke, ktorá potrvá až do štvrtka, očakávajú organizátori 50 000 návštevníkov denne a asi 8000 zvierat. Na vetranie a chladenie pre zver tento rok usporiadatelia utratili o 50 000 libier viac ako vlani.

„Zvieratá trpia v horúčave rovnako ako ľudia, ak nie viac,“ povedal dnes rozhlasu BBC Radio Cymru vrchný veterinár prehliadky.

Niektorí majitelia ošípaných sa preto rozhodli svoje zvieratá natierať opaľovacími krémami, alebo ich chladiť mokrými uterákmi. „Ošípané nevypúšťajú teplo tak dobre ako iné zvieratá… Držíme ich maximálne v tieni a chladíme ich,“ uviedla Ela Mairová, ktorá vlastní päť ošípaných.

Britská asociácia veterinárov vydala varovanie pre majiteľov domácich zvierat, aby ich nevenčili v čase najväčších poludňajších a popoludňajších horúčav, nenechávali ich v autách alebo zimných záhradách, „a to ani krátku chvíľu, pretože aj relatívne krátky čas môže byť fatálny“.

Podľa charitatívnej organizácie pre prevenciu týrania zvierat RSPCA až tretina ľudí nevie, ako sa zachovať v situácii, keď má napríklad ich pes úpal, „čo môže byť otázkou života a smrti“. Príznaky úpalu u psov sú ťažké dýchanie s neobvyklým zvukom, modrosivé sfarbenie jazyka či ďasien a zmena správania. Majitelia by podľa RSPCA pri pozorovaní týchto príznakov mali bezodkladne kontaktovať veterinára.

U domácich miláčikov je celkovo nutné držať ich v tieni, s dostatočným množstvom vody, do ktorej môžeme zvieratám pridať aj ľad, píše The Guardian. Na to, že sa tieň v miestnosti počas dňa pohybuje, musia myslieť predovšetkým majitelia akvárií.

Met Office uvádza, že vlny horúčav spôsobuje vysoký tlak nad britskými ostrovmi a horúci vzduch, ktorý k nim prúdi z južnej Európy, kde už spôsobil mnoho lesných požiarov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #teplota #opaľovací krém #teplotný rekord #prasatá