Silný zhryz dravých dinosaurov umožnil menšie očné jamky, uvádza štúdia

Tyrannosaurus rex mal obdivuhodne silný zhryz. Mocnými čeľusťami dokázal rozdrviť kosti a vyvinúť až niekoľkotonový tlak.

19.08.2022 06:00
tyranosaurus rex Foto:
debata (2)

Sile stlačenia tohto dinosaura a jemu podobných pradávnych predátorov pomohla zaujímavá evolučná zmena lebky, pri ktorej mala očná jamka – takzvaná očnica – tvar elipsy alebo bola sploštená ako kľúčová dierka, uvádza štúdia zverejnená v odbornom časopise Communications Biology.

Lebky s kruhovou očnicou sú podľa počítačových simulácií pri stlačení čeľustí viac namáhané. Naopak, iné ako kruhové tvary pri mäsožravých dinosauroch námahu výrazne znížia a umožnia pri zhryze vyvinúť bez narušenia lebky oveľa väčší tlak.

V-mravec Čítajte aj Vedci popísali 139 nových druhov zvierat vrátane mravca, ktorý robí 'babysittera' húseniciam

„Lebka a spodná čeľusť musia mať pri kŕmení na taký silný zhryz kapacitu,“ uviedol autor štúdie a paleontológ z univerzity v anglickom Birminghame Stephan Lautenschlager. „To sa dá dosiahnuť silnejšou lebkou alebo usmernením vzniknutého napätia tak, aby ho bolo menej – napríklad inými ako kruhovými očnicami,“ vysvetlil odborník.

Lautenschlager preskúmal tvar očníc viac ako 410 vymretých druhov, z toho 230 dinosaurov a ich plazoch príbuzných, ako napríklad krokodílov alebo lietajúcich jašterov pterosaurov. Zvlášť sa zameral na skupinu zvanú teropódy, medzi ktoré patria aj všetky mäsožravé dinosaury. Z jeho štúdie vyplýva, že len čo má zástupca teropodov lebku dlhšiu ako zhruba jeden meter, tvar očnice sa sploští a stane sa elipsou alebo získa zhruba tvar kľúčovej dierky.

Táto evolučná zmena nastala globálne a nezávisle pri niekoľkých skupinách teropódov v dlhšom časovom horizonte, vyplýva zo štúdie. Nezvyčajný tvar očnice mali okrem iného zástupcovia čeľade tyranosauridov, ako je severoamerický Tyrannosaurus rex a ázijský tarbosaurus, a príslušníci iných čeľadí vrátane juhoamerického giganotosaura a carnotaura, severoamerického allosaura, afrického spinosaura alebo európskeho. Mláďatá týchto predátorov mali očnice guľaté a zmena tvaru nich nastala s tým, ako dospievali. Pri menších mäsožravých teropodoch, ako je velociraptor, boli očnice kruhové.

peptin Čítajte aj Slovenskí vedci dokázali, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus

Zmeny v lebke sa netýkali ani niekoľkých málo bylinožravých teropódov – podľa štúdie dokonca žiadny z bylinožravých dinosaurov nemal iné než kruhové očnice.

Dinosaury sa prvýkrát na Zemi objavili zhruba pred 230 miliónmi rokov v období triasu, pričom zmena očnice sa prejavila až po miliónoch rokov. Raným príkladom tejto zmeny bol severoamerický dilophosaurus, ktorý žil zhruba pred 190 miliónmi rokov v období jury. Teropódy s modifikovanými očnicami mali užšie očné jamky, čím sa zmenšili očné buľvy, ale zväčšil priestor pre svaly čeľuste, uviedol Lautenschlager. Štúdia neskúmala, či tieto evolučné zmeny mali vplyv na ostrosť videnia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #výskum #čeľusť #tyranosaurus