Na Veľkonočnom ostrove sa v kráteri našla ďalšia z tamojších sôch moai

Na Veľkonočnom ostrove sa vedcom podarilo objaviť ďalšiu z tamojších známych monolitických sôch zvaných moai.

06.03.2023 07:44
Veľkonočný ostrov Foto:
Sochy moai sú veľký lákadlom turistov na Veľkonočnom ostrove.
debata

Objavili ju na dne vyschnutého jazera v jednom z vulkanických kráterov, kde pracovali na obnove tamojších mokradí, uviedol denník The Guardian. Z kameňa vytesanú hlavu veľkú asi 1,6 metra plánujú ďalej nechať na mieste nálezu.

Sochu odkryl tím dobrovoľníkov koncom februára a pre odborníkov je objav dôležitý aj kvôli výskumu meniacich sa prírodných podmienok na ostrove ležiacom v Tichom oceáne asi 3500 kilometrov západne od Čile.

„Je to podľa môjho názoru prvýkrát, čo sa podarilo niečo objaviť v sopečnej panve. Domnievam sa, že sa nájdu aj ďalšie (sochy),“ citovala agentúra Reuters archeológa Josého Miguela Ramíreza.

Lagúna v kráteri Rano Raraku začala vysychať v roku 2018. Predtým to bolo po 200 až 300 rokov jazero hlboké až tri metre, čo znamená, že v tom čase tam nikto sochu premiestniť nemohol.

Veľkonočný ostrov, v domorodom jazyku nazývaný Rapa Nui, preslávili práve obrie sochy moai s veľkou hlavou a bez nôh, ktoré vytvorili domorodí obyvatelia v 13. až 15. storočí. Pôvodne ich bolo na ostrove približne 900, najväčšia z nich merala asi desať metrov a vážila okolo 82 ton. Časť Veľkonočného ostrova je národným parkom, ktorý je od roku 1995 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #socha #Veľkonočný ostrov #moai