Pri pobreží Anglicka objavili nový druh pancierového dinosaura

Na ostrove Wight pri južnom pobreží Anglicka objavili skamenelinu doteraz neznámeho dinosaura. Patrí k rodu ankylosaurus, ktorý mal telo pokryté pancierom. Informuje o tom agentúra DPA a stanica BBC.

20.06.2023 15:00
Vectipelta barretti, dinosaurus Foto:
Vectipelta barretti
debata

Dinosaurus dostal pomenovanie Vectipelta barretti a jeho skameneliny sa nachádzali v skalách, ktoré majú 66 až 145 miliónov rokov. Ide o prvé pozostatky obrneného dinosaura objavené na tomto ostrove od roku 1865, keď výskumníci našli druh Polacanthus foxii. Oba objavy patria k rodu ankylosaurus.

Stuart Pond, výskumník z Prírodopisného múzea (Natural History Museum) v Londýne, považuje objavený exemplár za významný, pretože vysvetľuje rozmanitosť ankylosaurov v období kriedy.

„Prakticky 142 rokov boli všetky pozostatky ankylosaurov z ostrova Wight zaraďované k Polacanthus foxii, slávnemu dinosaurovi z tohto ostrova,“ povedal Pond. Experti preto budú musieť znova preskúmať doterajšie objavy.

Vectipelta barretti sa od druhu Polacanthus foxii odlišuje kosťami v oblasti krku a chrbtice, či štruktúrou panvy. Vedci zistili, že nie sú blízko príbuzné druhy, hoci oba pochádzajú z toho istého ostrova.

Vectipelta barretti je podľa nich blízky príbuzný niektorých čínskych ankylosaurov. To môže potvrdzovať, že tieto dinosaury sa presunuli z Ázie do Európy na začiatku kriedy (pred 145 až 66 miliónmi rokov).

Vectipelta barretti bol pomenovaný podľa profesora Paula Barretta, ktorý v Prírodopisnom múzeu pracuje už 20 rokov. Barretta táto pocta potešila, ale dodal, že akákoľvek fyzická podobnosť je čisto náhodná, píše BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #objav #anglicko