Vedci našli najstarší druh plávajúcej medúzy. Fosília je stará 505 miliónov rokov

Doteraz najstarší zachovalý druh plávajúcej medúzy sa podarilo objaviť kanadským vedcom medzi fosíliami starými 505 miliónov rokov. Tieto skameneliny sa našli v oblasti Burgess Shale v Kanade, ktorá je známa značným množstvom dobre zachovaných fosílií, informoval server denníka The Guardian.

03.08.2023 10:30
medúza fosília Foto:
debata

Nový druh, ktorý dostal latinské meno Burgessomedusa phasmiformis, pripomína veľkú plávajúcu medúzu s tanierovitým alebo zvonovitým telom vysokým až 20 centimetrov. Zhruba 90 krátkych chápadiel jej umožňovalo chytať veľkú korisť.

Medúzy patria do kmeňa pŕhlivcov. Sú tvorené z 95 percent vodou a rýchlo sa rozkladajú, preto sa skamenené exempláre nachádzajú len zriedka. Ale tieto, objavené medzi fosíliami vykopanými na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia, boli výnimočne dobre zachovalé.

„Nález tak neuveriteľne jemných živočíchov zachovaných vo vrstvách hornín je úžasný objav,“ povedal doktor Jean-Bernard Caron, kurátor paleontológie bezstavovcov v Kráľovskom múzeu v Ontáriu a spoluautor štúdie, ktorá vyšla v odbornom časopise Proceedings of the Royal Society B.

Vzhľadom na vzácnosť fosílií medúz bola ich evolučná história zatiaľ študovaná prevažne prostredníctvom mikroskopických skamenelých larválnych štádií a poznatkov z molekulárneho výskumu živých medúz.

Podľa Joea Moysiuka, študenta paleontológie na Torontskej univerzite a spoluautora štúdie, bolo „pozoruhodne ťažké určiť, či sa medúzy a ich príbuzní vyskytujú v kambrickom fosílnom zázname“, hoci patria k jednej z najstarších skupín živočíchov.

Objav Burgessomedusa phasmiformis podľa neho ukázal, že potravinový reťazec v období kambria bol oveľa zložitejší, ako sa doteraz predpokladalo.

„Tento objav nenecháva nikoho na pochybách, že v tom čase už medúzy plávali,“ povedal Moysiuk. „Pridáva to ďalšiu pozoruhodnú líniu živočíchov, ktorá sa v Burgess Shale zachovala ako kronika vývoja života na Zemi,“ dodal.

Jazero Crawford Čítajte aj Vedci skúmajú začiatok antropocénu, epochy výrazného vplyvu človeka na Zem. Prečo je pre nich dôležité kanadské jazero?
debata chyba
Viac na túto tému: #medúza #vedci #Kanada #fosílie