Vedci z Masarykovej univerzity budú dva mesiace na Antarktíde, sú medzi nimi aj Slovenky

Vedci z Masarykovej univerzity (MU) v Brne sa vydali na 20. expedíciu do Antarktídy. V stredu odcestovala na Českú vedeckú stanicu J. G. Mendela na ostrove Jamesa Rossa hlavná časť medzinárodnej výpravy, v ktorej sú aj dve Slovenky.

24.01.2024 15:40
antarktída, ľadovec Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

V Antarktíde strávia dva mesiace a budú skúmať napríklad klímu, polárne ekosystémy či vplyv stresu na zdravie pracovníkov v polárnych oblastiach, informoval hovorca MU Radim Sajbot.

Hlavnú časť výpravy tvoria dve vedkyne, sedem vedcov, lekár, štyria technici a dvaja filmoví dokumentaristi. „Zahraničnými účastníkmi našej medzinárodnej expedície budú dve slovenské kolegyne, ktoré sú absolventkami a zamestnankyňami MU, ale tiež dvaja vedci z Ukrajiny,“ povedal manažér Českého antarktického výskumného programu Pavel Kapler. Osem ľudí z prvej časti odcestovalo z ČR ešte koncom decembra. Ich výprava bude trvať šesť týždňov.

Cieľom tohtoročnej expedície je predovšetkým dlhodobý monitoring klímy a komplexné sledovanie stavu polárnych geosystémov a ekosystémov (ľadovcov, zamrznutej pôdy či odľadneného územia), ktoré umožňuje rast nižších rastlín.

Pokračovať bude aj medicínsky výskum vplyvu stresu na zdravie pracovníkov v polárnych oblastiach. Vedci z MU v tomto smere spolupracujú s Fakultnou nemocnicou Ostrava a Akadémiou vied ČR. Skúmať budú aj telesné zmeny počas expedície a testovať nové prístroje a vybavenie.

Podľa Kaplera výprava môže čeliť niektorým komplikáciám. Podľa správ Rady manažérov antarktických národných programov sa v oblasti môže objaviť vysoko patogénny vírus vtáčej chrípky, čo obmedzí niektoré plánované aktivity vedcov a úplne zabráni možnosti robiť výskum na zvieratách, vysvetlil Kapler.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #vedecký výskum