Okolo Zeme preletí asteroid veľký ako mrakodrap Empire State Building, kolízia nehrozí

Asteroid veľký ako mrakodrap v piatok preletí vo vzdialenosti asi 2,7 milióna kilometrov od Zeme. Kolízia však nehrozí, vyplýva z údajov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

01.02.2024 20:34
zem, mesiac Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Centrum pre štúdium objektov v blízkosti Zeme agentúry NASA odhaduje, že asteroid 2008 OS7 má priemer 210 až 480 metrov. Svojou veľkosťou sa blíži k mrakodrapom ako Empire State Building v New Yorku či Willis Tower v Chicagu.

Asteroid objavili astronómovia v roku 2008. K Zemi sa najbližšie vráti až v roku 2032, no vtedy to bude vo vzdialenosti 72 miliónov kilometrov, vypočítala NASA.

Vzdialenosť, v ktorej sa asteroid v piatok priblíži k Zemi, predstavuje približne sedemnásobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom.

Nejde o jediné vesmírne teleso, ktoré tento týždeň preletí v bezpečnej vzdialenosti okolo Zeme. Tri menšie asteroidy sa k našej planéte neškodne priblížia v piatok a ďalšie dva v sobotu. Ďalší asteroid asi o polovicu menší ako 2008 OS7 preletí okolo Zeme v nedeľu vo vzdialenosti 7,3 milióna kilometrov.

Asteroid Dinkinesh Čítajte viac Zemská gravitácia zrejme trhá nebezpečné asteroidy na kusy
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #NASA #asteroid