Kraby pustovníky začali namiesto ulít využívať plastové vrchnáky či žiarovky

Kraby pustovníky na celom svete, ktoré ako pancier využívajú opustené schránky mäkkýšov, začínajú vo zvýšenej miere na tento účel používať kusy plastového odpadu. Vyplýva to z výskumu zverejneného v žurnále Science of The Total Environment, informovala stanica BBC.

02.02.2024 14:30
krab Foto:
Krab pustovník s plastovou "ulitou" na Zanzibare.
debata (1)

„Namiesto krásnej slimačej ulity, na akú sme boli zvyknutí, majú na chrbte červený vrchnák z fľaše alebo kus žiarovky,“ uviedla ekologička Marta Szulkinová z Varšavskej univerzity.

Szulkinová a ďalší experti z tejto inštitúcie aj univerzity v meste Poznaň k týmto záverom dospeli na základe analýzy fotografií, ktoré zhotovili ľudia vo voľnej prírode a zverejnili ich na internete. Vedci našli celkovo 386 jedincov s plastovými schránkami, najmä vrchnákmi z fliaš.

praveká šelma Čítajte aj Českí vedci objavili unikátny druh pravekej šelmy. Ide o jediný nález na svete

Vedci povedali, že im „lámalo srdce“, keď videli, do akej miery zvieratá žijú v našich odpadkoch. Zatiaľ však nie je jasné, či sú v tomto prípade tieto materiály škodlivé – alebo možno dokonca užitočné – pre malé, zraniteľné kôrovce.

„Podľa našich prepočtov desať zo 16 druhov suchozemských krabov pustovníkov na svete využíva tento typ skrýše,“ povedala Szulkinová a dodala, že tento jav zaznamenali vo všetkých tropických oblastiach sveta. „Žijeme skrátka v inej dobe a živočíchy využívajú to, čo majú k dispozícii,“ uviedla.

Kraby pustovníky sú samy zraniteľné, preto sa chránia vlezením do prázdnych ulít. Keď je ulít málo, kraby o ne bojujú. V súčasnej dobe vo všeobecnosti klesá množstvo prirodzene sa vyskytujúcich ulít, a tak plastová alternatíva môže prísť krabom vhod. Menším a slabším krabom môže dokonca vyhovovať viac než prírodná ulita, pretože plast je ľahší na nosenie.

Nedávna štúdia vyčíslila, že v oceánoch pláva až 171 biliónov kusov plastu.

nosorožec biely, nosorožec Čítajte viac Záchrana bieleho nosorožca má svetlú budúcnosť. Vedci úspešne preniesli embryo
1 debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #plastový odpad #krab