V Peru našli neznámy druh jaštera, pomenovali ho po spevákovi Iron Maiden

Neznámy druh leguánovitého jaštera, nájdený v rezervácii v peruánskej džungli, bol pomenovaný na počesť speváka britskej heavymetalovej skupiny Iron Maiden Brucea Dickinsona, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na správu prírodných chránených území Sernanp.

14.02.2024 15:40
debata (1)

Plaza, ktorého vedecký názov znie Enyalioides dickinsoni, objavili prírodovedci v rovnakom čase ako ďalší nový druh jaštera, Enyalioides cyanocephalus, vo vlhkých lesoch Cordillera de Colán, čo je oblasť Amazónie na severovýchode Peru.

„Druh je pomenovaný po Paulovi Bruceovi Dickinsonovi, spevákovi legendárnej heavymetalovej skupiny Iron Maiden,“ uviedol Sernanp bez toho, aby spresnil, či vedci stojaci za objavom patria k fanúšikom metalu.

Päťdesiatšesťročný Bruce Dickinson je spevákom skupiny založenej v roku 1975 v Londýne a považovanej za jednu z najvýznamnejších predstaviteľov žánru. Kapela Iron Maiden má zástupy fanúšikov po celom svete, najmä v Peru, kde už vystupovala, poznamenala AFP.

Enyalioides dickinsoni sa vyznačuje oranžovou hlavou, zeleným telom a krátkymi nohami.

krokodíl Čítajte aj Zázrak prírody? Samica krokodíla otehotnela bez oplodnenia samcom

Dva nové druhy plazov boli nedávno objavené zásluhou skupiny vedcov, medzi ktorými boli americkí odborníci z Rainforest Partnership, experti Peruánskeho inštitútu herpetológie a zoologického múzea Pápežskej katolíckej univerzity v Ekvádore.

Rezervácia Cordillera de Colán v departemente Amazonas sa rozkladá na ploche 39 215 hektárov a je domovom 470 druhov vtákov a asi 70 druhov cicavcov.

Enyalioides dickinsoni a Enyalioides cyanocephalus okrem toho, že zaujímajú svoje miesto v análoch vedeckých objavov, sú tiež symbolmi neočakávaných spôsobov, ktorými sa umenie a veda môžu prelínať, čím podporujú lepšie porozumenie svetu prírody i ľudskú tvorivosť, poznamenal server Latinamerican­post.com. Gesto v podobe „Dickinsonovho jaštera“ oceňuje speváka nielen ako hudobníka, ale aj jeho rozmanité nadanie ako šermiara, pilota, podnikateľa a spisovateľa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #amazónia #Iron Maiden #plazy #Bruce Dickinson #jašter #jašterica