Každodenná prechádzka môže zabrániť desatine predčasných úmrtí

Človek nemusí byť bežec alebo sa aktívne venovať nejakému športu, aby mohol pocítiť pozitívne dopady pravidelného pohybu. Dostačujúca by mohla byť aj rýchla každodenná prechádzka.

21.03.2023 06:00
les, rodina, prechádzka, naháňačka, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Iba 11 minút chôdze denne by podľa nej mohlo zabrániť každému desiatemu predčasnému úmrtiu, napísal web BBC.

Väčšine ľudí sa nedarí cvičiť odporúčaných 150 minút týždenne. Aspoň nejaký pohyb je však lepší ako žiadny, tvrdia vedci z Cambridgeskej univerzity. Britskí zdravotníci odporúčajú, aby sa ľudia každý týždeň 150 až 300 minút venovali fyzickej aktivite, ktorá zvyšuje tep, alebo 75 až 150 minút týždenne intenzívnemu cvičeniu, pri ktorom sa zadýchajú.

obezita, nadváha, žena, zrkadlo, odraz, protipól Čítajte aj V roku 2035 môže mať nadváhu či obezitu 51 percent ľudí na svete, varujú vedci

Tím vedcov analyzoval stovky predchádzajúcich štúdií o prínosoch fyzickej aktivity a dospel k záveru, že aj polovica odporúčaného pohybu môže zabrániť každému dvadsiatemu kardiovaskulárnemu ochoreniu a skoro každému tridsiatemu prípadu rakoviny. V praxi ide o 75 minút pohybu týždenne v podobe rýchlej chôdze, jazdy na bicykli, chodenia po horách, tanca či tenisu. To znamená 11 minút denne.

„Mali by ste cítiť, že sa hýbete, vaše srdce bude biť rýchlejšie, ale nebudete mať nutne pocit, že sa zadýchavate,“ hovorí vedúci výskumu Soren Brage. Podľa jeho zistení také množstvo pohybu znižuje riziko vzniku srdcových ochorení a mŕtvice o 17 percent a rakoviny o sedem percent.

Pravidelné cvičenie znižuje množstvo telesného tuku a krvný tlak a zároveň dlhodobo zlepšuje kondíciu, spánok a je dobré pre srdce.

ladova voda Čítajte aj Celebrity spievajú ódy na ľadové kúpele, vedecké ohlasy sú opatrné

Prínos cvičenia bol ešte väčší pri znižovaní rizika špecifických druhov rakoviny, ako je rakovina hlavy a krku, žalúdok a leukémia, ale menší pri rakovine pľúc, pečene, endometria, hrubého čreva a prsníka.

Každému sa ale nedarí cvičiť odporúčaný čas; dvaja z troch ľudí uvádzajú, že vykonávajú menej ako 150 minút (2,5 hodiny) menej intenzívneho cvičenia týždňa, a menej ako jeden z desiatich cvičí viac ako 300 minút (päť hodín) týždenne.

„Ak patríte k tým, pre ktorých je predstava 150 minút stredne intenzívnej fyzickej aktivity týždenne trochu skľučujúca, potom by pre vás toto zistenie mala byť dobrou správou,“ hovorí Brage. „Ak zistíte, že 75 minút týždenne zvládate, môžete skúsiť postupne zvyšovať intenzitu pohybu až na celú odporúčanú dobu,“ dodal.

huby Čítajte aj Premení nás parazitická huba na zombie?

Analýza v odbornom časopise British Journal of Sports Medicine sa zaoberala predchádzajúcimi publikovanými výskumami o prínosoch cvičenia v takmer 100 rozsiahlych štúdiách a takmer 200 recenzovaných článkoch. Vedci vypočítali, že ak by všetci účastníci štúdií cvičili aspoň 150 minút týždenne, teda po plnú odporúčanú dobu, predišlo by približne jednému zo šiestich predčasných úmrtí.

Na dosiahnutie cieľa podľa vedcov stačí zmeniť len niektoré návyky, napríklad chodiť do práce pešo či jazdiť tam na bicykli namiesto autom. Odporúčajú tiež, aby boli rodičia a starí rodičia aktívni pri hrách s potomkami či vnúčatami.

Dospelí by mali tiež dvakrát týždenne cvičením posilňovať svaly. Počíta sa joga, pilates, zdvíhanie činiek, ťažká práca na záhrade a nosenie ťažkých nákupných tašiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vedci #prechádzka #výskum #človek #predčasné úmrtia