V atmosfére po neúspešnom pokuse o pristátie na Mesiaci zhorel modul Peregrine

V pozemskej atmosfére v noci na piatok po neúspešnom pokuse o prvé americké pristátie na Mesiaci po viac ako pol storočí zhorel lunárny modul Peregrine spoločnosti Astrobotic Technology (AT). Informovala o tom televízia BBC News na svojej internetovej stránke. Firma predtým uviedla, že návrat plavidla, ktoré vstúpilo do ochranného obalu Zeme nad odľahlou časťou Tichého oceánu, nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko.

19.01.2024 10:10
modul Peregrine Foto: ,
Na snímke z kamery, ktorú zverejnila spoločnosť Astrobotic Technology, je časť izolácie na lunárnom module Peregrine.
debata

Očakávalo sa, že na hladinu oceánu dopadne len minimum neporušených zvyškov modulu alebo vôbec žiadne, opísala BBC, podľa ktorej mali prípadné trosky dopadnúť ďaleko od akejkoľvek populácie. Spoločnosť Astrobotic oznámila na platforme X stratu kontaktu s Peregrine a poznamenala, že ešte očakáva potvrdenie patričných úradov.

Lunárny pristávací modul odštartoval z mysu Canaveral na východnom pobreží Floridy minulý pondelok. Niekoľko hodín po štarte ale AT informovala o kritickom úniku paliva, kvôli ktorému musela spoločnosť od pristátia na Mesiaci upustiť.

„V spolupráci s (americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír) NASA sme získali podnety od vesmírnej komunity a americkej vlády ohľadom najbezpečnejšieho a najzodpovednejšieho postupu pre ukončenie misie Peregrine. Odporúčanie bolo nechať kozmickú loď zhorieť pri návrate do zemskej atmosféry,“ uviedla minulý týždeň vo vyhlásení AT, podľa ktorej bola hlavným kritériom pri rozhodovaní o osude Peregrine minimalizácia odpadu vo voľnom kozme a okolí Mesiaca.

modul Peregrine Čítajte viac Lunárny model Peregrine stratil priveľa paliva, misia je ohrozená

Bolo to „ťažké rozhodnutie“, uviedla spoločnosť. „Zodpovedným ukončením misie Peregrine prispievame k zachovaniu budúcnosti výskumu vesmíru,“ dodala.

Na palube modulu sa nachádzali viaceré vedecké zariadenia i náklady súkromných spoločností. NASA podľa agentúry AP za svoj vedecký náklad zaplatila vyše 100 miliónov dolárov. Peregrine viezol aj 20 výskumných „balíčkov“ zo siedmich krajín či lunárne vozidlo s veľkosťou krabice od topánok súkromnej Carnegieovej Mellonovej univerzity v Pittsburghu, domovskom meste Astrobotic Technology. Záujem vzbudil pietny náklad vzoriek popola a DNA asi 70 ľudí, vrátane tvorcu seriálu Star Trek Genea Roddenberryho či sci-fi autora Arthura C. Clarka.

Spolu s Peregrine v atmosfére zanikol aj český modul pre meranie kozmickej radiácie od spoločnosti ADVACAM, ktorý sa mal stať prvým českým zariadením merajúcim z povrchu Mesiaca, uviedla firma v tlačovej správe. Z prirodzenej zemskej družice mal modul, súčasť spektometra lineárneho prenosu energie (LETS), v reálnom čase vysielať informácie o nebezpečnej radiácii.

„Neúspech misie Peregrine je veľkou stratou pre vedcov z celého sveta. Sonda mala pomôcť získať kľúčové údaje pre chystaný návrat ľudí na Mesiac v rámci amerického programu Artemis. Podstatnou súčasťou týchto poznatkov mali byť aj údaje o zložení radiácie (…). Tieto informácie mohli byť nesmierne užitočné pre plánovanie dlhodobejšieho pobytu človeka na Mesiaci,“ uviedol Ján Jakůbek, spoluzakladateľ a vedecký riaditeľ firmy ADVACAM.

SLIM, rover, JAXA, modul Čítajte viac Japonský modul SLIM úspešne pristál na Mesiaci
debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #modul Peregrine