Lunárny model Peregrine stratil priveľa paliva, misia je ohrozená

Misiu americkej súkromnej spoločnosti Astrobotic Technology, ktorá v pondelok vyslala raketu Vulcan Centaur s cieľom dopraviť modul Peregrine na Mesiac, sa zrejme nepodarí dokončiť. Lunárny modul počas cesty zaznamenal "kritickú stratu pohonných látok", informovala agentúra AFP.

09.01.2024 11:02
modul Peregrine Foto: ,
Animácia lunárneho modulu Peregrine.
debata (2)

„Náš tím sa snaží stabilizovať situáciu po tejto strate, ale vzhľadom na podmienky sme dali prednosť maximalizácii vedeckých poznatkov a údajov, ktoré môžeme získať,“ uviedla spoločnosť Astrobotic na sociálnej sieti X s tým, že teraz zvažuje alternatívne riešenia misie.

Nová raketa Vulcan Centaur od spoločnosti United Launch Alliance (ULA) odštartovala o 2.18 h ráno (8.18 h SELČ) na svoj prvý let z rampy SLC-41 floridského kozmodrómu CCSFS (Cape Canaveral Space Force Station). Modul Peregrine, ktorý bol pripevnený k rakete, sa od nej neskôr úspešne oddelil.

raketa, vulcan, United Launch Alliance, Astrobotic Technology Čítajte viac K Mesiacu mieri raketa Vulcan, po pol storočí s americkým lunárnym modulom

Po niekoľkých hodinách začala spoločnosť Astrobotic zaznamenávať technické problémy vrátane neschopnosti otočiť solárne panely umiestnené na module smerom k Slnku a udržiavať jeho palubnú batériu nabitú. Dôvodom bola porucha pohonného systému.

Inžinierom sa nakoniec vďaka improvizácii podarilo nasmerovať modul správnym smerom, spoločnosť však neskôr oznámila, že príčinou poruchy pohonu bola zrejme „kritická strata pohonnej látky“.

Lunárny modul sa mal pôvodne priblížiť k Mesiacu, niekoľko týždňov obiehať okolo neho a 23. februára pristáť v jeho strednej zemepisnej šírke v oblasti Sinus Viscositatis.

Peregrine Mission One je súčasťou programu Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na dopravu vedeckých nákladov na povrch Mesiaca. Vyhlásili ho v roku 2018. Modul na palube nesie dve desiatky vedeckých prístrojov vrátane šiestich malých vozidiel na prieskum povrchu Mesiaca. Okrem toho vezie aj vzorky DNA a spopolnené pozostatky 69 osôb.

mesiac, stopa Čítajte viac Ako budú vyzerať nové ľudské stopy na Mesiaci?

Až doteraz sa mäkké pristátie na Mesiaci podarilo iba štyrom vesmírnym agentúram: Sovietsky zväz bol prvý v roku 1966, po ňom nasledovali Spojené štáty. USA sú stále jedinou krajinou, ktorá na Mesiac vyslala ľudí. Čínska misia za posledných desať rokov úspešne pristála trikrát a Indii sa to podarilo na druhý pokus v minulom roku. Súkromné ​​misie Izraela a Japonska, ako aj nedávny pokus ruskej vesmírnej agentúry, boli neúspešné.

NASA sa v tomto smere teraz spolieha na komerčný sektor, a to v rámci programu Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Astrobotic na túto úlohu získal od NASA viac ako 100 miliónov dolárov. Ďalšia zmluvná spoločnosť, Intuitive Machines so sídlom v Houstone, sa chystá odštartovať modul vo februári a nechať ho pristáť v blízkosti južného pólu Mesiaca.

ISS, mesiac Čítajte viac Dobývanie Mesiaca môže navždy zničiť niektoré jeho oblasti. Vedci ich chcú ochrániť
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #United Launch Alliance #modul Peregrine