Rusko na poslednú chvíľu zrušilo štart rakety Angara-A5 z novej odpaľovacej rampy

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v utorok na poslednú chvíľu zrušila štart ruskej nosnej rakety Angara-A5 z kozmodrómu Vystočnyj. K skúšobnému štartu nosnej rakety z novej odpaľovacej rampy na tomto kozmodróme malo dôjsť o 11.00 h SELČ. Len tesne pred plánovaným odpalom ho však zrušili.

09.04.2024 12:49 , aktualizované: 17:08
raketa angara rusko Foto:
Ruská vesmírna agentúra Roskosmos zrušila chystaný prvý skúšobný štart ťažkej rakety Angara-a5 z kozmodrómu Vostočnyj. 9. 4. 2024
debata

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov neskôr uviedol, že automatický bezpečnostný systém zrušil štart po zaregistrovaní chyby v tlakovom systéme nádrže s oxidovadlom. O ďalší štart sa pokúsia v stredu.

Malo ísť už o štvrtý štart rakety Angara-A5 a uskutočnil sa takmer desať rokov od jej prvého skúšobného letu. Všetky jej predchádzajúce štarty sa uskutočnili z kozmodrómu Pleseck na severozápade Ruska.

Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného...
Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného...
+10Mesiac takmer zakrýva Slnko počas úplného...

Nosná raketa Angara s dĺžkou 42,7 metra, ktorá dokáže vyniesť na obežnú dráhu viac než 20 ton nákladu, má nahradiť ruskú ťažkotonážnu raketu Proton M, ktorá je v prevádzke od polovice 60. rokov 20. storočia. Ruský prezident Vladimir Putin označil tento projekt za veľmi dôležitý pre národnú bezpečnosť.

Kozmodróm Vystočnyj, ktorého výstavba stála desiatky miliárd rubľov a bola sprevádzaná opakovanými odkladmi a korupčnými škandálmi, sa zatiaľ stále využíva len v obmedzenej miere. Nachádza sa v lesoch Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe, neďaleko ruských hraníc s Čínou a približne 1500 km od prístavu Vladivostok.

Jeho úlohou je okrem iného znižovať závislosť Ruska od kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, ktorý si Moskva v súlade s dohodou s Astanou môže prenajímať prinajmenšom do roku 2050 za vyše 10,6 miliardy rubľov ročne (105,5 milióna e­ur).

Sojuz MS-25, vesmírna raketa Čítajte viac Štart ruskej rakety Sojuz s trojčlennou posádkou bol v posledných sekundách zrušený ISS, astronauti, Novickin, Dysonová, Vasilevskaja Čítajte viac Ruská raketa s trojčlennou posádkou dorazila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmírna raketa #Angara-A5