Štúdia odhalila chemickú kontamináciu na Medzinárodnej vesmírnej stanici

Koncentrácie potenciálne škodlivých chemických látok v prachu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) prevyšujú koncentrácie zistené v prachu z podláh mnohých amerických a západoeurópskych domácností, ukázal nový výskum. Informáciu priniesla agentúra DPA.

09.08.2023 18:00
ISS Foto:
Medzinárodná vesmírna stanica na archívnom zábere.
debata

V historicky prvej štúdii svojho druhu vedci analyzovali vzorky prachu zo vzduchových filtrov v ISS a porovnali ich s organickými kontaminantmi, ktoré sa nachádzajú v domoch na Zemi.

Výskumníci z Birminghamskej univerzity v Británii, ako aj z amerického Glennovho výskumného strediska, ktoré spadá pod Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), tvrdia, že ich zistenia by mohli byť smerodajné pri navrhovaní a konštrukcii budúcich vesmírnych lodí.

Kontaminanty nájdené vo vesmírnom prachu zahŕňali polybrómované difenylétery, hexabrómocyklo­dodekán, nové brómované spomaľovače horenia, organofosfátové estery, polycyklické aromatické uhľovodíky, perfluóralkylové látky a polychlórované bifenyly.

Rusko, vesmír, Mesiac, misia, modul, Luna 25, raketa Čítajte viac Rusko v piatok odštartuje misiu na Mesiac, prvú po takmer 50 rokoch

Podľa výskumníkov je potenciálnym zdrojom mnohých zistených látok používanie predmetov, ktoré si astronauti priniesli na palubu na osobné použitie, ako sú fotoaparáty, prehrávače MP3, tablety, zdravotnícke pomôcky a oblečenie.

Vysoké úrovne žiarenia môžu urýchliť starnutie materiálov vrátane rozkladu plastových výrobkov na mikroplasty a nanoplasty, ktoré sa v prostredí mikrogravitácie dostávajú do vzduchu.

Podľa štúdie to môže spôsobiť, že koncentrácie a relatívne množstvo chemických kontaminantov v prachu z ISS sa výrazne líšia od koncentrácií a relatívneho množstva v prachu z vnútorného mikroprostredia na Zemi.

Vedci merali koncentrácie rôznych cieľových chemických látok v prachu zozbieranom z ISS.

V prostredí s mikrogravitáciou, aká je na vesmírnej stanici, sa častice vznášajú v závislosti od prúdenia vo ventilačnom systéme a nakoniec sa usadzujú na povrchoch a prívodoch vzduchu.
Zistenia uverejnili vo vedeckom časopise Environmental Science & Technology Letters.

voyager 2 Čítajte viac NASA zachytila signál zo sondy Voyager 2. Kvôli chybnému príkazu stratila na pár dní kontakt
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kontaminácia