NASA zachytila signál zo sondy Voyager 2. Kvôli chybnému príkazu stratila na pár dní kontakt

Po niekoľkých dňoch ticha zachytili antény NASA Deep Space Network ​​"signál srdcového tepu" vesmírnej sondy Voyager 2. To znamená, že napriek viacerým dňom neistoty stále funguje, uviedla v utorok projektová manažérka NASA Suzanne Doddová. Informuje agentúra AP a denník The Guardian.

01.08.2023 21:35
voyager 2 Foto:
Kozmická sonda Voyager 2 odštartovala z Floridy v roku 1977 s cieľom preskúmať Slnečnú sústavu a najmä Jupiter, Saturn, Urán a Neptún. Do medzihviezdneho priestoru vstúpila v roku 2018.
debata (4)

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) stratil kontakt so sondou Voyager 2 pred niekoľkými dňami, keď riadiace centrum omylom vyslalo chybný príkaz a jej anténa sa nesprávne natočila.

Najnovšia správa „zdvihla našu náladu“, povedala Doddová. Letoví kontrolóri v Jet Propulsion Laboratory (JPL – Laboratórium tryskového pohonu) v Kalifornii sa teraz pokúsia otočiť anténu Voyageru 2 správnym smerom. Ak sa im to nepodarí, budú musieť počkať do októbra na automatický reset systému sondy. Jej anténa je v súčasnosti vychýlená od správneho smeru o dva stupne.

„To je dlhý čas čakania, takže sa pokúsime poslať príkazy niekoľkokrát,“ povedal Doddová. Voyager 2 sa teraz nachádza vo vzdialenosti 19 miliárd kilometrov od Zeme a trvá viac ako 18 hodín, kým signál dorazí k Zemi.

Voyager 2 odštartovala v roku 1977 z floridského Mysu Canaveral s cieľom skúmať vonkajšie planéty slnečnej sústavy (Jupiter, Saturn, Urán a Neptún). Túto úlohu splnila v roku 1989.

Do medzihviezdneho priestoru vstúpila v roku 2018 a pohybuje sa rýchlosťou zhruba 54 000 kilometrov za hodinu. Jej sesterská sonda Voyager 1 je od Zeme vzdialená už 24 miliárd kilometrov a pohybuje sa rýchlosťou 61 000 kilometrov za hodinu. Sonda Voyager 1 je najvzdialenejším objektom od našej planéty, ktorý vytvoril človek.

mesiac, spln, superspln Čítajte aj V auguste budeme môcť výnimočne pozorovať až dva supersplny Mesiaca

NASA očakavá, že sondy Voyager 1 a 2 budú mať dostatok energie na vysielanie správ zhruba do roku 2025, potom s nimi stratí kontakt.

Obe sondy nesú posolstvo pre prípad, že ich niekedy v budúcnosti zachytí inteligentná civilizácia. Pozlátený audiovizuálny disk obsahuje fotografie a zvuky života na Zemi. Je uložený v puzdre, na ktorého povrchu je vygravírovaná schéma o pôvode sondy, návod na použitie disku, molekula vodíka a poloha Zeme vo vesmíre.

pioneer 11 Čítajte aj Americká sonda Pioneer 10 smeruje už 40 rokov do hlbín vesmíru
4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #sonda voyager #Voyager 2