Japonsko opäť odložilo štart lunárnej misie pre zlé poveternostné podmienky

Japonská vesmírna agentúra JAXA v pondelok pre príliš veterné podmienky v horných vrstvách atmosféry odložila štart rakety H-IIA, ktorej malý modul SLIM sa má pokúsiť pristáť na Mesiaci. Napísala to agentúra Reuters. Nový pokus o štart by sa mohol uskutočniť do polovice septembra.

28.08.2023 09:30
japonsko, raketa vesmírna Foto:
Raketa H-IIA pred štartom z Vesmírneho centra Tanegašima na rovnomennom japonskom ostrove 28. augusta 2023.
debata

Raketa mala z vesmírneho strediska Tanegašima v južnom Japonsku odštartovať o 09:26 miestneho času (02:26 SELČ), ale 24 minút pred štartom oznámilo riadiace stredisko odklad. Vesmírna agentúra neskôr uviedla, že vo výške 5000 až 15 000 metrov zaznamenala vietor o sile až 108 kilometrov za hodinu.

Ide už o tretí odklad štartu kvôli zlým poveternostným podmienkam. Nový štart nebude možný skôr ako vo štvrtok. Doba vhodná na odlet do vesmíru potrvá do 15. septembra, uviedla vesmírna agentúra.

Čandraján-3 Čítajte viac Indický rover Pragján vyšiel na povrch Mesiaca. Bude hľadať zamrznutú vodu

Misia SLIM bude prvým pokusom japonskej vesmírnej agentúry o pristátie na Mesiaci. O to isté sa tento rok pokúsila súkromná japonská spoločnosť ispace s modulom Hakuto-R. Ten dosiahol obežnú dráhu okolo Mesiaca, mäkko dosadnúť na mesačný povrch sa mu však nepodarilo.

Pre raketu H-IIA, ktorú vyvinula JAXA spoločne s firmou Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ide o 47. štart do vesmíru. Z predchádzajúcich 46 štartov ich bolo 45 úspešných. Po zlyhaní novej rakety H3 na začiatku marca však JAXA kvôli vyšetrovaniu posledný štart rakety H-IIA o niekoľko mesiacov posunula.

V oblasti južného pólu Mesiaca minulý týždeň úspešne pristál indický modul Vikrám, ruskej Lune-25 sa naopak pristátie nepodarilo. Dopraviť svoju technológiu na Mesiac dokázali okrem Indie už skôr Spojené štáty, Rusko (Sovietsky zväz) a Čína.

sojuz Čítajte viac Rusi sa po polstoročí na Mesiac nedostali. Luna-25 sa zrútila a „prestala existovať“
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vesmír