Indický rover Pragján vyšiel na povrch Mesiaca. Bude hľadať zamrznutú vodu

Z indického pristávacieho modulu na povrch Mesiaca vyšlo robotické vozidlo Pragján, uviedla na sociálnej sieti X, predtým twitteri, Indická organizácia pre kozmický výskum (ISRO). Úlohou vozidla bude preskúmať lunárny povrch v oblasti južného pólu Mesiaca, kde indický modul pristál ako prvý.

24.08.2023 11:00
Čandraján-3 Foto:
Obrázok z videa poskytnutého Indickou organizáciou pre vesmírny výskum ukazuje povrch Mesiaca, keď sa kozmická loď Čandraján-3 pripravuje na pristátie 23. augusta 2023.
debata (56)

Inde na Mesiaci sa predtým podarilo pristáť doteraz len Spojeným štátom, Rusku (Sovietskemu zväzu) a Číne.

„Rover zostúpil z modulu a India sa prešla po mesiaci,“ napísala ISRO na sociálnej sieti X.

Z bezposádkového modulu Vikrám vyšlo šesťkolesové robotické vozidlo zhruba po 14 hodinách po dosadnutí. Teraz bude skúmať mesačný povrch a posielať dáta a fotografie na Zem. Tmavé krátery v oblasti južného pólu by podľa vedcov mohli skrývať zmrznutú vodu, čo by podporilo plány na budúce osídlenie prirodzenej družice Zem.

Vesmírna sonda / Čandraján-3 / Čítajte viac Indická lunárna sonda ako prvá v histórii pristála na južnom póle Mesiaca

Vozidlo nazvané Pragján, čo v sanskrte znamená „múdrosť“, váži 26 kilogramov, je poháňané solárnou energiou. Jeho životnosť je plánovaná najmenej na jeden lunárny deň, čo je asi 14 pozemských dní.

Pristávací modul indickej sondy Čandrájan-3 dosadol na povrch Mesiaca v stredu. S pristátím v málo preskúmanej oblasti pri južnom póle Mesiaca chcelo Indii v minulých dňoch predstihnúť Rusko. Jeho modul Luna-25 sa ale podľa nedeľného oznámenia agentúry Roskosmos vymkol kontrole a narazil do mesačného povrchu.

Indii sa pristátie na Mesiaci podarilo na druhý pokus. V septembri 2019 sa modul sondy Čandrájan-2, ktorá okolo Mesiaca obieha dodnes, krátko pred pristátím len dva kilometre nad povrchom odmlčal. Havária bola podľa ISRO spôsobená chybou softvéru.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #India #Čandraján