Vedci varujú: Nepravidelný pracovný čas môže škodiť zdraviu

Typický pracovný deň trvajúci od deviatej do piatej nemusí mnohým vyhovovať, ale podľa novej štúdie by sme si mali tradičný pracovný čas ceniť.

01.05.2021 06:00
únava, žena, práca Foto:
Ťažké ráno? A ešte náročnejší deň...
debata

Výskumníci z Waterloo University tvrdia, že nepravidelná práca na zmeny sa spája s viacerými zdravotnými následkami a môže dokonca zvýšiť náchylnosť na rôzne infekcie. Zaujímavé je, že u mužov a žien sa prejavujú odlišné komplikácie.

Mnohé z týchto problémov súvisia s cirkadiánnym rytmom, teda vnútornými hodinami tela, ktoré regulujú náš cyklus spánku a bdenia. Ak zvykneme pracovať, spať a jesť vždy v iných časoch dňa, nakoniec si to vyberie svoju daň, pripomína server studyfinds.org.

Clock with sleep at night. Woman can not sleep. Čítajte aj Štúdia: Krátky spánok v strednom veku súvisí s neskoršou demenciou

Tím z Waterloo University vypracoval matematický model na preskúmanie, ako výkyvy cirkadiánneho rytmu môžu alebo nemusia ovplyvňovať náš imunitný systém.

„Pretože je náš imunitný systém ovplyvňovaný cirkadiánnym rytmom, naša schopnosť vyvolať imunitnú reakciu sa počas dňa mení,“ hovorí Anita Laytonová, profesorka na oddelení aplikovanej matematiky, počítačovej vedy, farmácie a biológie na Waterloo University. Odpoveď na to,či sa ubránite infekcii, zavisí podľa nej od toho, či ste muž alebo žena a či ste medzi štvrtinou spomedzi pracovných síl, ktorá má v súčasnosti nepravidelný pracovný čas.

Vedci potom vypracovali ďalšie matematické modely. Niektoré pripravili pre mužov a iné pre ženy. Tieto modely vytvorili, keď brali do úvahy napríklad jadrové cirkadiánne hodinové gény a s nimi spojené bielkoviny, ako aj regulačný mechanizmus prozápalových a protizápalových mediátorov.Tým, že výskumníci upravili „hodiny“ pre tieto modely, mohli nasimulovať, ako môžu mať rôzne zmeny cirkadiánneho rytmu vplyv na zdravotné následky.

čokoláda, láska, srdce Čítajte aj Ak ste na sladké, riskujete chorobu srdca a smrť v strednom veku

Výsledky štúdie zverejnenej v časopise PLOS Computational Biology naznačujú, že imunitné rakcie jednotlivca závisia od času infikovania sa. Podľa výskumu je najhorší čas pre nakazenie sa tesne pred spaním. Práve vtedy sú naše telá najmenej pripravené vytvárať prozápalové a protizápalové mediátory, ktoré sú dôležité na odrazenie patogénov. Okrem toho na závažnosť infekcie vplýva aj pohlavie.

„Práca na zmeny pravdepodobne ovplyvňuje mužov a ženy odlišne,“ uzatvára Stéphanie Abová z oddelenia aplikovanej matematiky. „Na rozdiel od žien, imunitný systém u mužov je náchylnejší na prílišnú aktiváciu, čím sa zvyšuje riziko sepsy po infekcii v nevhodnom čase.“

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #vedci #výskum #pracovný čas #pracovný deň