Suchozemské rastliny evolučne využívali existujúce gény na nové účely

Medzinárodný tím s účasťou českých biológov zistil, že suchozemské rastliny počas svojej evolúcie často využívali už existujúce gény na nové účely.

07.08.2021 18:00
debata
Peľové zrnko maku. Foto: David Honys
Mak Peľové zrnko maku.

Ukázalo sa, že samčie pohlavné bunky a s nimi súvisiace rozmnožovacie štruktúry slúžia ako „prírodné laboratórium“ pre evolúciu nových génov. TASR o tom informovala Akadémia vied ČR.

Na výskume sa podieľali aj vedci z Laboratória biológie peľu Ústavu experimentálnej botaniky Akadémie vied ČR. Vedci v časopise Nature Plants popisujú, ako tento proces prebieha na genetickej úrovni.

čierna diera Čítajte aj Fyzici odhadli hmotnosť obzvlášť supermasívnej čiernej diery

„V tejto štúdii sa nám podarilo získať solídne molekulárnobi­ologické fakty o evolúcii pohlavných orgánov u krytosemenných rastlín. Potvrdili sme, že samčí gametofyt je veľmi špecializovaná a unikátna časť rastlinného organizmu. Pomerne veľké percento génov totiž vykazuje aktivitu výhradne v jeho bunkách. Mnohé z nich sú navyše gény evolučne mladé. Samčí gametofyt tak zastáva funkciu akéhosi laboratória, v ktorom môže evolúcia vyvíjať nové gény,“ vysvetľuje vedúci českého vedeckého tímu profesor David Honys.

Dá sa očakávať, že údaje o génovej aktivite, ktorá vznikla v rámci tejto štúdie, môže mať praktický význam a nájde využitie aj v budúcnosti. „Ak lepšie pochopíme molekulárne mechanizmy riadiace vývoj peľu, opeľovania a oplodnenia, budú naše poznatky využiteľné v poľnohospodár­stve, napríklad pri šľachtení výnosnejších rastlín,“ dodáva Honys.

kelti Čítajte aj Českí vedci našli dôkaz o hromadnej migrácii Keltov v Európe

Medzinárodný tím vedcov zo Singapuru, USA a šiestich európskych krajín skúmal aktivitu tisícok génov pri desiatich vybraných druhoch od machorastov po dvojklíčnolistové byliny.

Biológovia identifikovali gény, ktoré mohli hrať úlohu pri vzniku orgánov a ich evolučnom vývoji. Na základe podobnosti konkrétnych génov medzi jednotlivými druhmi tím určil, kedy sa príslušné gény počas evolúcie suchozemských rastlín objavili či zanikli. Ukázalo sa, že gény v DNA rastlín zostávajú, ale získavajú nové funkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #gény #českí vedci #rastliny #biológia #biológ #suchozemské rastliny