Britský pacient s oslabenou imunitou mal covid-19 podľa štúdie 505 dní

Britský pacient s oslabeným imunitným systémom mal 505 dní covid-19. Informovala o tom agentúra AP. Luke Blagdon Snell z britského nadačného fondu Guy's & St. Thomas' povedal, že ide pravdepodobne o najdlhšiu známu infekciu covidu-19.

23.04.2022 06:33
virus sars covid koronavirus Foto:
debata

Pacient z Británie podľa AP podčiarkuje význam ochrany ohrozených skupín pred koronavírusom. Snellov výskum sa zameral na mutácie vírusu, ktoré sa objavujú u ľudí s dlhodobou infekciou. Zahrnul deväť pacientov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus najmenej osem týždňov. Všetci mali oslabený imunitný systém buď kvôli transplantáciám, alebo kvôli vírusu HIV, rakovine alebo ďalším chorobám.

Pravidelné testovanie preukázalo, že covid mali v priemere 73 dní. Dvaja z nich mali testy pozitívne dlhšie ako rok. Do tejto doby bol za najdlhší priebeh covidu-19 považovaný prípad, kedy bol vírus na základe PCR testu u dotyčného identifikovaný 335 dní.

Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Tretia dávka proticovidovej vakcíny chráni starších ľudí aj po 15 týždňoch

Trvajúci covid sa líši od dlhého Covidu-19. „Termín dlhý covid znamená, že vírus už v tele nie je, ale pretrvávajú symptómy. Pri trvajúcej infekcii vírus v tele stále je a replikuje sa,“ povedal Snell. Pri testovaní sledovanej skupiny sa vykonávalo aj genetické vyšetrenie, ktoré preukázalo, že vírus v čase mutoval, ale u žiadneho z pacientov sa nevytvoril nebezpečný variant.

Pacient s najdlhším priebehom choroby mal pozitívny test začiatkom roku 2020. Dostal antivirálny liek remdesivir a zomrel vlani. Veci nezverejnili mená účastníkov štúdie a v tomto prípade ani príčinu úmrtia. Oznámili iba, že pacient trpel niekoľkými ďalšími chorobami.

cukrovka, diabetes, glukomer Čítajte aj Český protirakovinový liek účinkuje aj proti cukrovke 2. typu

Z celej skupiny prežilo päť pacientov. Dvaja z nich sa uzdravili bez liečby, dvaja ju dostali a jeden covid stále má, takže je pozitívny 412 dní.

Pretrvávajúce prípady covidu sú zriedkavé, ale odborníci upozorňujú na nebezpečenstvo, ktorému čelia ľudia s oslabenou imunitou. Hrozí im ťažký priebeh a musia sa chrániť aj v čase, keď vlády rušia ochranné opatrenia aj nosenie rúšok. Patológ Wesley Long povedal, že je ťažké stanoviť, kto je ohrozený. „Je ohľaduplné nasadiť si rúško v dave a je to tiež spôsob, ako chrániť ostatných,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #koronavírus #Covid-19